Kupując cukier wanilinowy, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to nie jest cukier waniliowy

Czy wiesz, że w sklepie zapewne najczęściej kupujesz cukier wanilinowy, a nie cukier waniliowy? Przekonaj się czym właściwie jest ten pierwszy.

ObrazekCukier wanilinowy fot. genialne.pl
SKOMENTUJ

Przygotowują słodkie wypieki zapewne dość często sięgamy po cukier waniliowy. Jest dostępny w wygodnych, pojedynczych woreczkach. Jeden w zupełności wystarczy, aby podbić smak ciasta. Jednak ten produkt skrywa swoją tajemnicę.

Subtelna różnica

Bliżej przyglądając się opakowaniom produktów przeznaczonych do wypieków, dostrzeżesz, że na sklepowych półkach znajduje się:

  • cukier waniliowy,
  • cukier wanilinowy.

Nazwa jest niezwykle podobna i różnica wynika jedynie z dodanej literki n. Jednak w rzeczywistości to całkiem inne produkty, które otrzymuje się także w różny sposób. Jednak nasz mózg potrafi działać dość automatycznie i czasami ignoruje literę n, która czyni tak dużą różnicę.

Obrazek
cukier wanilinowy, fot. Freepik

Czym jest wanilina?

Naturalna wanilia jest produktem dość drogim, gdyż jej roczne zbiory nie zaspokajają popytu na tę przyprawę. W związku z tym zastępowana jest przez wanilinę, czyli sztuczną wanilię.

Z chemicznego punktu widzenia wanilina to 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, czyli składnik syntetyczny. Ma on słabszy aromat oraz mniej intensywny smak niż prawdziwa wanilia. Na skalę przemysłową pozyskiwana jest z gwajakolu (związek chemiczny uzyskiwany m.in. z goździków). Wcześniej wyodrębniano ją także poprzez eliminację ligniny w czasie produkcji papieru. Jednak wówczas powstawało dużo produktów ubocznych, które stanowiły zagrożenie dla środowiska naturalnego, więc zaprzestano tej metody.

Jak samodzielnie zrobić cukier waniliowy?

Oczywiście wcale nie musisz kupować cukru wanilinowego. W domu możesz spokojnie zrobić swój własny i aromatyczny cukier waniliowy. Do słoika wsyp cukier (dwie szklanki). Następnie włóż do niego prawdziwą laskę wanilii i zeskrobane waniliowe ziarenka. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie przyprawa będzie gotowa do użytku.

Obrazek
cukier wanilinowy, fot. Wikimediacommons

Jeżeli liczysz kalorie lub chcesz się odżywiać zdrowiej, to zwykły cukier zastąp go erytrytolem. To zamiennik cukru, który ma zerowy indeks glikemiczny, a jego wartość energetyczna wynosi 0,2 kcal  na 1 g.

Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. Dzięki temu ma genialne właściwości

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo