PoradyMało kto wie, jak ten gadżet przy grillu usprawnia przygotowywanie potraw

Mało kto wie, jak ten gadżet przy grillu usprawnia przygotowywanie potraw

Czy wiesz, do czego służy popielnik w grillu? To sprytne urządzenie sprawi, że jakość przygotowywania potraw na świeżym powietrzu znacznie się poprawi.

Do czego służy popielnik w grillu, fot. gettyimages
Do czego służy popielnik w grillu, fot. gettyimages

30.04.2023 16:34

Majówka to magiczny termin, kiedy prawie każdy Polak otwiera sezon grillowy. Trwa on zwykle do jesieni. Oczywiście najważniejszym elementem jest tutaj dobry grill, dzięki któremu przygotujemy smaczne potrawy. Jaki gadżet przy grillu węglowym może okazać się bardzo pomocny?

Co ułatwi grillowanie?

Niektóre grille węglowe posiadają gadżet, który pomaga w przyrządzaniu potraw. Tym sprzętem jest popielnik. To nic innego jak metalowa tacka pod paleniskiem lub wyjmowany pojemnik z rączką. Popielnik służy do tego, abyś mógł łatwo wybrać popiół z grilla bez konieczności usuwania rusztu. Dzięki niemu czyszczenie grilla jest jeszcze łatwiejsze i będziesz miał pewność, że popiół nie osiądzie na przygotowywanych potrawach. Co więcej, popielnik pomoże także wyregulować temperaturę, jaka panuje wewnątrz grilla. Jak to zrobić? Musisz koniecznie ustawić grill w taki sposób, aby wlot powietrza w popielniku znajdował się pod wiatr. Następnie w razie potrzeby otwieraj bądź zamykaj dozownik powietrza. Dzięki temu spokojnie wyregulujesz temperaturę. Niektóre grille posiadają jeszcze jedno ułatwienie. Popielniki mają specjalną dźwignię, która sprawia, że popiół samoistnie zostaje usunięty. Bez koniecznie ręcznego wybierania.

Do czego służy popielnik w grillu, fot. gettyimages
Do czego służy popielnik w grillu, fot. gettyimages

Jak zdrowo grillować?

  • Zawsze dobrzy wyczyść ruszt. Nie mogą znajdować się na nim resztki potraw i przypalony tłuszcz, gdyż to źródło toksycznych substancji.
  • Jako rozpałki nie używaj polakierowanego drewna czy gazet.
  • W momencie wygasania żaru nie stosuj podpałki. Wydziela ona trujące opary, które dostają się do żywności.
  • Do brykietu dosyp owoce jałowca, łupiny orzecha włoskiego czy kawałki gałązek drzewa owocowego. Dzięki temu Twoje dania nabiorą wyjątkowego aromatu.
  • Warzywa połóż na ruszcie dopiero wtedy, kiedy osiągną temperaturę pokojową. Wówczas będą miały znacznie więcej smaku.
  • W roli deseru doskonale sprawdzą się banany pieczone bezpośrednio w skórce. Możesz wzbogacić je przez dodanie kawałków gorzkiej czy mlecznej czekolady.
Do czego służy popielnik w grillu, fot. gettyimages
Do czego służy popielnik w grillu, fot. gettyimages

7 sposobów na udanego GRILLA