PoradyMasło w upały poza lodówką? Genialny trik naszych babć uchroni go przed zepsuciem

Masło w upały poza lodówką? Genialny trik naszych babć uchroni go przed zepsuciem

Masło w upały poza lodówką? Genialny trik naszych babć uchroni go przed zepsuciem
Manuel

02.07.2022 16:28

Jak przechowywać masło w upały poza lodówką?W tym artykule podpowiemy Ci jak o nie zadbać by było zarazem miękkie tak jak lubisz, ale i by nie uległo zepsuciu ze względu na wysokie temperatury.

Wkalkulowane ryzyko

Zawsze istnieje ryzyko, że Twój nieschłodzony produkt może się zepsuć. Ale dopóki trzymasz go pod przykryciem, jest bardzo mało prawdopodobne, że coś się stanie, zanim zdążysz go skończyć. Kiedy masło staje się zjełczałe, można to natychmiast stwierdzić po smaku i zapachu. Aby zmniejszyć szanse na to, powinieneś zawsze przykrywać je, aby jak najmniej powietrza miało z nim kontakt.

freepik
freepik

Najpewniejszy sposób na to, jak przechowywać masło w upały poza lodówką aby się nie zepsuło

Użycie tzw. francuskiego kufla lub dzwonu na masło jest niemal niezawodnym sposobem na utrzymanie świeżego, a zarazem miękkiego masełka. Oba działają bardzo podobnie. Produkt, który w nich umieszczamy znajduje się w wewnętrznym pojemniku, który otoczony jest wodą. Ta z kolei otoczona jest drugim pojemnikiem zamykającym całość. Schłodzona woda w dzwonie (oczywiście sama się tam taka chłodna nie naleje ;) ) utrzymuje zawartość w chłodniejszej temperaturze niż wtedy, gdyby po prostu stało ono w zwykłym zamknięciu na blacie kuchennym. Produkt przechowywany w dzwonie na masło nie będzie się topił ani psuł, ale będzie wystarczająco miękki, abyś mógł go łatwo rozsmarować po swoim ulubionym pieczywie.

W tego rodzaju pojemniku możesz być pewien, ze masło utrzyma się świeże przez co najmniej tydzień lub nawet dłużej. Warto jedynie co jakiś czas zmieniać wodę, aby była ona rzeczywiście chłodna i pełniła swoją funkcję. Jeśli nie chcesz być zmuszony do wymieniania wody, to lepiej całkowicie jest ją usunąć. Wtedy fakt, że masło znajduje się w pojemniku, który i tak nie jest bezpośrednio nagrzewany (bo izoluje go dodatkowa warstwa powietrza i drugi pojemnik) i tak powinny pomóc i wydłużyć żywotność Twojego masełka.

amazon
amazon

Zdrowy rozsądek przede wszystkim

Pamiętaj o tym, że w żadnym wypadku nie powinieneś z góry przyjmować, że masło na 100% jest świeże. Jeśli Twoje zmysły podpowiadają Ci, że coś z nim nie jest w porządku to zaufaj im. Kieruj się zdrowym rozsądkiem i zawsze polegaj na swojej intuicji. Czy czujesz od masła nieprzyjemny zapach? Czy ma ono zjełczały smak? Jeśli tak, to pod żadnym pozorem z niego nie korzystaj. Nawet jeśli teoretycznie zapewniłeś mu właściwe warunki. Zawsze może się przecież zdarzyć, że nie dopilnowałeś jakiegoś szczegółu.

A tutaj przeczytasz o pomysłach na kolorowe posiłki dla dzieci.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także