10 najczęściej powtarzanych mitów, które narosły wokół grzybów niczym leśna ściółka
Wokół grzybów leśnych narosło bardzo dużo mitów. Co ciekawe można spotkać się także z wieloma przesądami i ludowymi wierzeniami. Niektórzy sądzą, że do lasu należy wybrać się po burzy. Ponoć pioruny bijące w ziemię mają sprawić, iż grzyby zaczną rosnąć. Natomiast na Górnym Śląsku wierzono, że aby przekonać się o tym, czy grzyby są jadalne należy gotować je razem z cebulą. Jeśli warzywo pociemnieje, to znak, że grzyby są trujące. Poznaj różne mity o grzybach.
14.09.2022 16:10
1. Grzyby nie zawierają składników odżywczych - fałsz
Grzyby są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g), gdyż zawierają sporo wody. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają także już mniejsze ilości witamin C, D czy E. Dodatkowo dzięki grzybom dostarczysz swojemu organizmowi dawki cynku, żelaza, selenu czy miedzi. Można spotykać się z określeniem, że grzyby to leśne mięso. Wszystko dlatego, że są bogate w błonnik i białko. Okazuje się, że w suszonych borowikach znajduje się prawie dwa razy więcej białka niż w wołowinie.
2. Liżąc grzyby można poznać czy są trujące - fałsz
To niestety zgubna praktyka. Pokutuje przekonanie, że jeśli po polizaniu grzyba wyczujemy gorzki smak, to oznacza, że jest trujący. Natomiast słodki i przyjemny smak to informacja, iż grzyb jest jadalny. Tymczasem po polizaniu muchomora sromotnikowego da się wyczuć przyjemnie migdałowy smak. A jak wiadomo zjedzenie go może okazać się śmiertelne w skutkach.
3. Trujący grzyb po przecięciu zabarwia się na sinoniebiesko - fałsz
Wiele jadalnych grzybów po przepołowieniu zmienia swoją barwę. Dotyczy to w szczególności borowików, podgrzybków czy piaskowca modrzaka. Ma to zniechęcić zwierzęta do ich zjedzenia. Siniejące lub brązowo-niebieskie części grzybów nie są atrakcyjne.
4. Grzyb nadjedzony przez ślimaki jest jadalny - fałsz
Wiele gatunków muchomorów to przysmaki, które bardzo chętnie konsumują ślimaki.
5. Alkohol ułatwia trawienie grzybów - fałsz
Grzyby są ciężkostrawne. To akurat prawda. Zawierają one pewne białka oraz chitynę (wielocukier), z których trawieniem nasz organizm sobie zwyczajnie nie radzi. Alkohol w tym w ogóle nie pomaga. Wręcz przeciwnie: piwo czy wódka utrudniają trawienie. Natomiast popicie winem czernidłaka pospolitego może doprowadzić do arytmii serca. Aby bezpiecznie delektować się jego smakiem, dwa dni przed spożyciem i dwa dni po jego zjedzeniu, nie wolno pić alkoholu.
6. Grzyby trzeba długo gotować - fałsz
Aby zachować cały aromat grzybów należy czyścić je na sucho i przepłukać (w całości) pod bieżącą wodą. Grzybów nigdy nie moczymy, gdyż wówczas stracą swój smak i tylko nasiąkną wodą. Smażymy je lub gotujemy nie dłużej niż 10-15 minut.
7. Trujące grzyby sprawią, że mleko się zwarzy - fałsz
W rzeczywistości nawet jadalne grzyby mogą spowodować kwaśnienie mleka. Wszystko przez zawarte w nich pepsyny (enzym).
8. Grzyby trujące po posoleniu zaczną żółknąć - fałsz
To nieprawda. Żółknięcie grzybów nie ma nic wspólnego z obecnością związków trujących.
9. Z trujących grzybów można wygotować toksyny - fałsz
Długa obróbka termiczna nie sprawi, że trujące grzyby zmienią swoje właściwości. W przypadku muchomorów sromotnikowych dopiero temperatura ok. 300°C powoduje, że toksyny ulegają rozkładowi.
10. Srebrna łyżeczka pomoże - fałsz
Istnieje przekonanie, że włożenie srebrnej łyżki do garnka z gotującymi się grzybami pomoże ustalić czy są szkodliwe. Jeśli łyżka zrobi się czarna to znak, że grzyby są trujące. Tymczasem w przypadku muchomorów i borowików łyżeczka sczernieje, gdyż zawierają one sporo siarki, która wchodzi w reakcje chemiczną ze srebrem.
PRAWDA
Na grzyby należy chodzić rano. Wczesne godziny są korzystniejsze dla grzybiarzy, gdyż wówczas grzyby są jeszcze wilgotne, połyskują w promieniach słonecznych i zwyczajnie łatwiej je zauważyć. Koło południa słońce może już razić nas w oczy i wówczas grzyby będzie trudniej wypatrzeć.
Może Cię zainteresować: Jak uprawiać grzyby w ogrodzie? Instrukcje krok po kroku