Najlepszy sposób na czyszczenie nielakierowanych garnków miedzianych!
Nasze babcie wykorzystywały sól nie tylko po to, by doprawiać potrawy. Już dawno wiedziały o jego nieocenionych właściwościach. Nie wiadomo dlaczego, my nagle o nich zapomnieliśmy. Chlorek sodu służy nie tylko do solenia jedzenia, ale też świetnie konserwuje żywność oraz jest skutecznym środkiem czyszczącym. Zatem czym czyścić miedziane garnki? Oczywiście solą!
14.10.2022 14:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miedziane naczynia, choć są piękne, to wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Z tego względu wielu ludzi rezygnuje z nich na rzecz tych łatwiejszych w utrzymaniu. Nie można im jednak odmówić tego, że pięknie wyglądają i same w sobie są ozdobą każdego pomieszczenia, w którym się znajdą. Robią klimat. Jak dbać o miedź, by wydobyć z niej to, co najlepsze i nie zniszczyć jej przy tym niechcący?
Nie stosuj mocnych chemicznych środków – te naturalne w zupełności wystarczą
Miedź ma to do siebie, że może różnie reagować na chemikalia. Nie warto więc narażać jej na niepotrzebne zniszczenia. Naczyń z tego materiału nie wolno też myć w gorącej wodzie, ani tym bardziej w zmywarce. Poznaj sposoby, dzięki którym ich czyszczenie będzie łatwe i przede wszystkim bezpieczne. Uzbrój się w sól i delikatny materiał.
Czyszczenie nielakierowanych garnków miedzianych solą
- sól + sok z cytryny
Zmieszaj obie substancje w proporcji 1:1 – na przykład 2 łyżki soli z 2 łyżkami soku. Przygotuj miękką gąbkę lub delikatną ściereczkę, którą nasączysz roztworem. Do czyszczenia naczynia tym sposobem możesz użyć większej siły. Na koniec opłucz je pod bieżącą wodą.
- sól + mąka + ocet
Wymieszaj składniki w równych proporcjach, tworząc pastę. Nałóż ją na naczynie i delikatnie czyść miękką szmatką. Kiedy skończysz, umyj je tak, jak zawsze i wypoleruj. Miedziane garnki będą lśnić!
Jak często myć miedziane naczynia?
Najlepiej, jeśli zabieg czyszczenia będziesz wykonywać minimum raz w tygodniu. Jednak to zależy też od Twoich osobistych przekonań. Jeśli jesteś bardziej wyczulony na pojawiający się na naczyniach nalot i metaliczny posmak wody, to rób to częściej (co 2-3 dni).
Poznaj też inny babciny trik z wykorzystaniem soli!