Napar z mniszka lekarskiego reguluje poziom cukru we krwi i pracę wątroby oraz działa przeciwnowotworowo
Popularny dmuchawiec to roślina posiadająca właściwości zdrowotne. Nie traktuj jej jak chwast, a zbieraj i pij jak herbatę.
02.05.2022 10:45
Żółte kwiaty
Mniszek lekarski rośnie praktycznie wszędzie. Na łąkach, w parkach, skwerach, pustostanach. Szybko się rozprzestrzenia i dość trudno go wyplenić. Często jest traktowany jak chwast. A to dość niesprawiedliwe. ;) Mniszek kwitnie od kwietnia do końca maja. Ma właściwości zdrowotne, więc warto robić z niego napar.
Mniszek lekarski:
- reguluje stężenie cukru we krwi dzięki zawartości inuliny
- wspomaga pracę wątroby dzięki zawartości choliny,
- działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo dzięki związkom kumaryny
- luteina z mniszka chroni oczy przed działaniem promieni słonecznych,
- łagodzi napięcie przedmiesiączkowe,
- pomaga przy zaparciach,
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,
- fitosterole obniżają wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Mniszkowa herbatka
Najlepiej będzie smakować herbatka zrobiona z młodych kwiatów mniszka lekarskiego. Starsze rośliny mogą mieć gorzki aromat. Należy zbierać je w miejscach oddalonych do głównych dróg i nie w mieście.
Kwiaty najpierw dobrze wypłucz. Napar można zrobić z roślin świeżych lub suszonych. Ok. 6 kwiatów zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem ok. 15-20 minut. Napar odcedź i pij.
Działanie przeciwnowotworowe
Dr Henryk Różański, autor takich książek jak "Poradnik zielarski" i "Poradnik fitoterapii", od 1994 roku prowadzi prace nad bazą o naturalnych lekach ludowych. Jego portal http://rozanski.li śledzi wiele osób. Mniszek lekarski jest przez niego uważany za roślinę zawierającą cenne składniki przeciwnowotworowe. Informacje na ten temat znajdziesz tutaj
Korzeń w użyciu
Napar możesz również zrobić z korzeni mniszka. Korzenie zbiera się wczesną wiosną lub późną jesienią, kiedy już mniszek nie kwitnie. Najpierw należy je dobrze umyć i posiekać. Następnie korzenie piecz w piekarniku przez 2 godziny. Zaparzaj łyżeczkę prażonych korzeni w kubku gorącej wody (przez 10 minut).
Jakie ziołowe napary lubisz najbardziej?