Newsy10 manipulacyjnych trików stosowanych przez kelnerów. Tak wyciągają od nas wyższe napiwki

10 manipulacyjnych trików stosowanych przez kelnerów. Tak wyciągają od nas wyższe napiwki

Dawanie napiwków kelnerom w restauracjach to już rzecz powszechna. Jednak zapewne nie wiesz, że niektórzy z nich uciekają się do prostych technik manipulacyjnych, które mają skłonić gości do wręczenia im większego napiwku.

genialne
genialne

14.09.2021 13:15

Egor Gordeev/unsplash
Egor Gordeev/unsplash

Badania w restauracjach

Profesor Michael Lynn to wykładowca na Uniwersytecie Cornella (Ithaca w USA). Przeprowadził on badania w 21 restauracjach, gdzie bacznie przyglądał się pracy kelnerów. W ten sposób chciał udowodnić zależność między jakością obsługi a wysokością napiwków. W toku badań odkrył 13 określonych metod zachowania się kelnerów, które oddziaływają na naszą podświadomość i sprawiają, że po posiłku zostawiamy w lokalu więcej pieniędzy. Niektórzy kelnerzy to prawdziwi mistrzowie manipulacji!

Petr Sevcovic/unsplash
Petr Sevcovic/unsplash

1. Zwyczajny uśmiech

Kelnerzy, który nie mieli min ponuraka i promiennie uśmiechali się do klientów, mogą liczyć na wzrost napiwków o 140%.

2. Czerwony uniform

Kolor uniformu ma znaczenie, ale tylko w przypadku kelnerek. ;) Pracownice w czerwonych strojach otrzymują napiwki wyższe o 26%. Jednak do ich dawania są skłonni tylko mężczyźni. ;)

3. Skłon nad stolikiem

Kelnerzy, który nie stoją sztywno, a pochylają się nad stolikiem (i okazują tym samym zainteresowanie) mogą liczyć na wyższe napiwki.

Jessie McCall/unsplash
Jessie McCall/unsplash

4. Bonusowy cukierek

Klienci lubią dostawać coś gratis. Drobna słodycz dołączona do rachunku sprawia, że zostawiają oni napiwki wyższe o 21%.

5. Nieanonimowa obsługa

Klienci lubią poznać imię osoby, która będzie ich obsługiwała. Wówczas staje się im bliższa. Kelner, który się przedstawi możne dostać napiwek wyższy nawet o 53%.

6. Delikatny dotyk

Czasami wystarczy tylko, aby kelner musnął delikatnie rękę klienta. Wówczas jego napiwek może wzrosnąć o 42%.

Kate Townsend/unsplash
Kate Townsend/unsplash

7. Dowcip lub zagadka

Niektórzy klienci lubią kiedy kelner opowie dowcip lub zada zagadkę. Ten prosty trik sprawia, że są bardziej hojni i dają wyższe napiwki.

8. Życzliwe słowo

Zwykła wzmianka o dobrej pogodzie sprawi, że kelner otrzyma napiwek wyższy o 18%.

9. Rysunki

Narysowanie czegoś na rachunku (słoneczko, uśmiech) potrafi rozczulić prawie każdego klienta. Wówczas zostawia on napiwek wyższy o 37%.

Hamish Duncan/unsplash
Hamish Duncan/unsplash

10. Zwykłe podziękowania

Sprytni kelnerzy na rachunku często piszą słowo dziękuję. W takich przypadkach klienci są bardziej hojni i zwiększają wysokość napiwku o 13%.

Wiedziałeś o trikach stosowanych przez kelnerów?

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

genialne
genialne

Poznaj kuchenne triki