PoradyStarodawny przepis na nawóz z czarnego bzu. Uratuje rośliny przed chorobą i szkodnikami

Starodawny przepis na nawóz z czarnego bzu. Uratuje rośliny przed chorobą i szkodnikami

Nawóz z czarnego bzu. Fot. Youtube/
BoutenkoFilms
Nawóz z czarnego bzu. Fot. Youtube/ BoutenkoFilms
Manuel

09.04.2023 14:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czarny bez jest kojarzony przede wszystkim z przetworami, jakie można przygotować z jego kwiatów. Znacznie mniej osób wie, że można z niego zrobić też świetną odżywkę do wielu roślin ogrodowych. Nawóz z czarnego bzu potrafi również skutecznie odstraszyć szkodniki.

To przede wszystkim dobre źródło witamin, zwłaszcza witaminy C i prowitaminy A, oraz soli mineralnych. Powoduje wzmocnienie roślin i sprzyja ich wzrostowi, zabezpieczając je przed niektórymi chorobami.

Do czego jest dobry nawóz z czarnego bzu?

Czarny bez może posłużyć jako odżywka do nawożenia warzyw, owoców i różnych roślin ozdobnych. W ogrodnictwie jednak używa się go głównie jako ochrony przed szkodnikami — tu sprawdza się znakomicie. Bardzo skutecznie odstrasza krety, myszy i nornice. Służy także do przepędzania ich z ogródków, jeśli już wcześniej mieliśmy z nimi problem. Z reguły wystarczy wlać pokaźną ilość nawozu z czarnego bzu do tuneli wykopanych przez szkodniki, by przepędzić je na dobre.

nawóz z czarnego bzu, fot. getty images
nawóz z czarnego bzu, fot. getty images

Jak przygotować nawóz z czarnego bzu — krok po kroku

Aby przygotować odżywkę dla roślin, będzie ci potrzebny 1 kg świeżych (lub 200 g suszonych) kwiatów, liści czy pędów czarnego bzu. Umieść je w plastikowym wiaderku, ewentualnie plastikowej beczce. (Metalowych i drewnianych pojemników w tym przypadku nie należy używać. Czarny bez może wejść z nimi w reakcję oraz stać się dla nas i dla naszych roślin trujący!) Następnie zalej je 10 litrami wody. Odstaw pojemnik na 1 - 2 tygodnie. W tym okresie staraj się od czasu do czasu przemieszać zawartość.

Niestety czarny bez podczas fermentacji pieni się i wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. Dobrze jest go trzymać w wyizolowanym miejscu, z dala od okien domu i miejsc, gdzie w wolnych chwilach przesiadujesz. Po upływie około 2-3 tygodni (czasami nieco wcześniej, gdy pogoda jest przez cały czas dobra) twoja mieszanka przestanie się pienić i stanie się bardziej klarowna. Będzie to oznaka, że proces fermentacji się skończył i twój nawóz z czarnego bzu będzie gotowy do użycia.

Ogrodnik zdradził swoje sekretne triki na uprawę. Jego rośliny rosną jak szalone

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także