Nie przypalisz mleka w garnku, jeśli zastosujesz ten prosty trik
Przypalenie mleka niestety zdarza się prawie każdemu z nas. Ale nigdy nie jest za późno, aby odkryć nowe sztuczki pozwalające tego uniknąć. Oto kilka szybkich wskazówek na to, jak gotować mleko, aby się nie przypaliło.
12.09.2022 16:31
Dlaczego w ogóle mleko się przypala?
Powodem, dla którego mleko może się przypalić, jest reakcja laktozy z białkami zawartymi w mleku. Mogą one utworzyć swoisty związek, jeśli ciepło jest zbyt duże. Proces ten jest podobny do karmelizowania cukru. Masa ta opada na dno garnka i przywiera do niego. Warstwa ta najpierw brązowieje, a później ulega spaleniu, zmieniając kolor na czarny i czyniąc całe mleko niejadalnym.
Jak gotować mleko, aby się nie przypaliło?
Najskuteczniejszym sposobem, aby temu zapobiec, jest powolne podgrzewanie mleka na małym lub średnim ogniu i nigdy nie dopuszczanie do wrzenia. Mieszaj je regularnie i nie odrywaj oczu od garnka - wtedy nic się nie przypali. Ponadto różne sztuczki powinny pomóc w zapobieganiu przypalaniu się mleka.
Dodajemy wodę
Pierwsza sztuczka jest dość prosta i wygodna. Wszystko, co musisz zrobić, to wlać trochę wody do naczynia i ją zagotuj, a następnie dodać do niej mleko. Niech dojdzie do wrzenia, a już nigdy nie będziesz świadkiem przypalenia się mleka.
Jak nie przypalić mleka? Trik z masłem lub olejem
Weź naczynie, w którym będziesz gotować mleko. Rozetrzyj masło na dnie i na brzegu naczynia, a następnie wlej mleko. Dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu się mleka. W bardzo podobny sposób możesz użyć oleju. Tylko zwróć uwagę na to, aby jego smak był możliwie neutralny i nie zmienił całkowicie smaku mleka. Generalnie więc masło się tutaj lepiej sprawdza.
Kilka kropelek na pianę
Możesz skropić trochę wody na piankę, która tworzy się na powierzchni mleka. To też powinno zapobiec zagotowaniu się mleka przynajmniej w niewielkim stopniu. Zwłaszcza w połączeniu z innymi trikami.
A tutaj przeczytasz o tym, jak próżniowo zapakować jedzenie w domu.