Nie tylko kebaba przejęliśmy od Turcji. Ten symbol polskich świąt wielkanocnych również
Czy wiesz, skąd wziął się mazurek wielkanocny i jak do tego doszło, że stał się jednym z czołowych symboli świąt Wielkiej Nocy? To ciasto zdobyło dużą popularność w naszym kraju, ale tak naprawdę wcale nie ma polskich korzeni.
08.04.2023 12:58
Podczas świąt wielkanocnych królują wysokie babki, makowce, serniki oraz oczywiście mazurki. Każdy miłośnik tego ostatniego ciasta ma swój popisowy przepis. Jednak czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, skąd właściwie pochodzi mazurek? Jak się okazuje, ani nie ma nic wspólnego z tanecznym mazurem, ani nie jest tradycją polską.
Skąd pochodzi mazurek?
Tak naprawdę mazurek pochodzi ze wschodu, a do Polski przybył wraz z mieszkańcami Turcji. Na terenie naszego kraju regularnie zaczęto go wypiekać od XVII wieku. Wówczas był przygotowywany na bazie ciasta biszkoptowego bądź kruchego. Posypywano go cukrem pudrem, migdałami lub bakaliami. Tradycja wypieku mazurków pozostała żywa do dziś. We wcześniejszych latach to niskie ciasto piekło się na zakończenie wielkiego postu. Stanowiło nagrodę dla osób, które przez czterdzieści dni wystrzegały się jedzenia mięsa, a także słodkości.
Ciekawe jest także samo pochodzenie nazwy tego wielkanocnego specjału. Wywodzi się ona od słowa 'Mazur', które wcześniej określało mieszkańca Mazowsza. Podążając tym tropem, można wnioskować, że mazurek to po prostu mazurskie (mazowieckie) ciasto. Interesujące jest również to, że w przedwojennych słownikach żaden językoznawca nie wiąże mazurka z Wielkanocą. Jest on definiowany raczej jako "placek migdałów" czy "gatunek ciast płaskich". Wszystko zmieniło się po II wojnie światowej. Wówczas mazurek oficjalnie zyskał miano wielkanocnego wypieku. W jednym ze współczesnych słowników można przeczytać, że mazurek to: "rodzaj ciasta wielkanocnego: płaski, słodki, lukrowany, zwykle z kruchego ciasta, przekładany migdałami, rodzynkami, figami itp.".
Najsłynniejszy mazurek w Polsce
Mazurek, który zdobył w naszym kraju największą popularność, pochodzi z Kujaw. To mazurek orzechowy. W 2011 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych publikowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przysmak pochodzi z województwa kujawsko-pomorskiego. To ciasto na kruchym spodzie z warstwą gęstego i słodkiego kremu robionego na bazie orzechów włoskich. Ozdabia się je zwykle bakaliami. Ten rodzaj mazurka wywodzi się ze wsi Kaniewo, a swój smak zawdzięcza licznym drzewom orzecha włoskiego, które rosną w okolicy. Obecnie pomysłów na wykonanie mazurków jest naprawdę wiele i każdy decyduje się na swój ulubiony.