PoradyLajfhakiNie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To jednak nie jest obojętne dla twojej dobrej formy

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To jednak nie jest obojętne dla twojej dobrej formy

Miłośnicy kawy potrafią wypić nawet kilka filiżanek dziennie. Jej spożywanie ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości, jednak zależy to przede wszystkim od jej jakości. Zdradzamy, jaka kawa jest najzdrowsza.

jaka kawa jest najzdrowsza, fot. Genialne
jaka kawa jest najzdrowsza, fot. Genialne

13.06.2023 15:41

Jest kilka rodzajów kaw: mielona, ziarnista, rozpuszczalna, kofeinowa czy bezkofeinowa. Do wyboru do koloru. Każda z nich różni się nie tylko smakiem, ale i wpływem na nasze zdrowie. Która z nich będzie najlepsza?

Jakie są właściwości zdrowotne kawy?

Mówi się, że kawa wiele mówi o człowieku i jego osobowości. Okazuje się, że czarną kawę lubią osoby, które mają mocno rozwiniętą mroczną stronę charakteru, zaś kawę z mlekiem pijają ludzie empatyczni i wrażliwi. Niezależnie od tego, jaką kawę pijesz, działa ona pobudzająco na organizm i wpływa korzystnie na metabolizm, zachęcając jelita do pracy. To właśnie dlatego po porannej kawie pędzisz do toalety. Picie kawy poprawia krążenie krwi, a także zmniejsza ryzyko depresji i cukrzycy. Obniża też stres, dlatego tak wiele osób lubi relaksować się przy tym aromatycznym napoju. Czy jednak każda kawa jest dla nas zdrowa? Sprawdźmy to!

kawa i osobowość fot. freepik
kawa i osobowość fot. freepik

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Roasted coffee beans falling on pile, black background with copy space, close up
Roasted coffee beans falling on pile, black background with copy space, close up

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowsza?

Taki rodzaj kawy jest idealny dla kobiet w ciąży, osób cierpiących na nadciśnienie i bezsenność. Aby była mniej szkodliwa, producenci powinni używać organicznych rozpuszczalników do pozbycia się z jej ziaren kofeiny. Warto też wspomnieć o metodach parzenia kawy — najzdrowszą w przypadku każdego rodzaju jest metoda ciśnieniowa. Właśnie za jej pośrednictwem uzyskuje się aromatyczne espresso. Chodzi tu o krótki kontakt kawy z wodą, aby nie dostały się do niej szkodliwe substancje. Ta obawa tyczy się jednak tylko kaw marketowych — jeśli wybierzemy droższą, ale wyselekcjonowaną kawę dobrej jakości, nie musimy się o to martwić. Poznamy ją po intensywnym zapachu i błyszczącej strukturze ziaren.