Nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wykorzystuję je, bo są niezwykle cenne
W sezonie letnim chętnie korzystamy z dobrodziejstw natury. W końcu pod dostatkiem mamy świeże truskawki czy czereśnie. Czy wiesz, że błędnie wyrzuca się w trakcie jedzenia szypułki i ogonki? Okazuje się, że są pożywne i można je jeść! Zobacz, co zrobić z ogonkami czereśni.
01.07.2023 11:49
Większość osób je same owoce czereśni, wyrzucają ogonki. Odkryliśmy, że mają one wiele cennych właściwości i można wykorzystać je na wiele sposobów. Poznaj nasze przepisy na użycie ogonków z czereśni.
Co zrobić z ogonkami czereśni?
Jak wykorzystać szypułki z czereśni?
Chcąc dostarczyć do organizmu przeciwutleniacz, jedz nie tylko czereśnie, ale też i ich ogonki! Zawarte w nich antocyjany zapobiegają stanom zapalnym i nowotworom. Zwalczają też wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Dlatego, zamiast chodzić na zabiegi kosmetyczne, jedz ogonki czereśni! Duża ilość potasu w nich zawarta sprawia, że szypułki te regulują też gospodarkę wodno-elektrolitową, a także niwelują obrzęki oraz działają uspokajająco.
Jak zrobić napar z szypułek czereśni? Wspomniany napar z ogonków nie tylko pomoże ci w trakcie problemów z oddychaniem, ale też przyspieszy materię i ureguluje procesy trawienne. Zadziała też moczopędne, lecząc stany zapalne dróg moczowych i żółciowych. Oczyści też twój organizm z toksyn. Tym bardziej warto go pić. Zrobisz go bardzo prosto. Weź łyżeczkę posiekanych szypułek z czereśni i wsyp je do szklanki z wrzątkiem. Zostaw do zaparzenia na około 15 minut. Następnie przecedź go przez sitko do innego naczynia. Tak przygotowany napar pij dwa razy dziennie przez dwa tygodnie.