Nie wyrzucam przywierającej patelni. Stosuję jeden trik i po 10 minutach jest gotowa do użytku
Przywierająca patelnia to powód do zmartwień. Zwykle taki sprzęt po prostu wyrzucamy, gdyż nie nadaje się do obróbki żywności. Jednak można uratować przywierającą patelnię.
18.11.2022 16:47
Jak ocalić przywierającą patelnię?
- Najpierw dobrze ją wymyj przy użyciu sody oczyszczonej. To doskonale odtłuści jej powierzchnię.
- Późnię patelnię porządnie wytrzyj.
- Ustaw ją na kuchence i rozgrzej.
- Później na jej dno wysyp sporą ilość soli. Ważne jest, aby pokryła dobrze całą powierzchnię.
- Sól podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie dokładnie usuń całą sól.
- Kolejny krok to natłuszczanie. Ręcznik papierowy zwilż olejem i dobrze wysmaruj nim powierzchnię patelni.
- Na koniec wlej na patelnię odrobinę oleju i podgrzewaj przez ok. 3 minuty. Nadmiar tłuszczu usuń ręcznikiem.
Gotowe! To już cały zabieg, który sprawi, że jedzenie nie będzie przywierało do dna patelni. Koniecznie spróbuj usmażyć na niej jajko i przekonaj się, że zrobisz to bez trudu.
Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do patelni?
Przyczepiające się do dna patelni naleśniki to prawdziwy koszmar. Aby tego uniknąć, należy przed smażeniem bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Kiedy jej powierzchnia jest zbyt zimna, to ciasto bez trudu się jej uczepi. Dodatkowo po usmażeniu każdego naleśnika dobrze wyczyść patelnię z resztek ciasta.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Butelkę gazowanego napoju (typu cola), o pojemności 2 litrów, wlej do garnka. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zauważysz, że spalenizna sama zacznie odchodzić od dna garnka.
Jeżeli spalenizna dość mocno przywarła do dna garnka, to zrób pastę z sody oczyszczonej oraz wody. Rozprowadź ją na przypalonych resztkach jedzenia i odczekaj ok. 15 minut. Następnie umyj garnek.
Pamiętaj, że soda oczyszczona nadaje się do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, ceramicznych i żeliwnych.