PoradyNie wyrzucam skorupek po jajkach. Są zbyt cenne i działają cuda!

Nie wyrzucam skorupek po jajkach. Są zbyt cenne i działają cuda!

Co zrobić ze skorupkami po jajkach? Fot. Genialne
Co zrobić ze skorupkami po jajkach? Fot. Genialne

19.02.2023 18:03, aktual.: 19.02.2023 19:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co zrobić ze skorupkami po jajkach? Na pewno nie wyrzucaj ich do kosza. Są bardzo dobrym źródłem wapnia, żelaza i innych składników mineralnych. Zdziwisz się do czego je wykorzystasz.

Zastosowanie skorupek w ogrodzie

1. One wzbogacą glebę w wapń dlatego zakop je w ziemi w miesiącach jesiennych. Dzięki temu zdążą się rozłożyć do momentu, w którym posadzisz pomidory (marzec/kwiecień). One kochają wapń.

2. Jeżeli Twoje grządki atakują ślimaki, to rozsyp pokruszone skorupki na trasie ich przemarszu i wokół roślin. Ostrej bariery ze skorup z pewnością nie sforsują.

3. Zmielone skorupki jajek wykorzystasz jako nawóz dla roślin, które potrzebują więcej wapna i preferują zasadową glebę z wyższym pH, jak na przykład lawenda.

Co zrobić ze skorupkami po jajkach, fot. Unsplash
Co zrobić ze skorupkami po jajkach, fot. Unsplash

Wykorzystanie skorupek w łazience

1. W miseczce połącz ze sobą dowolną pastę do zębów oraz skorupki jajek. Mieszaninę nałóż na fugi w miejscu, gdzie znajduje się pleśń. Następnie odczekaj ok. 10 minut. Po tym czasie zmyj całą mieszaninę. Skorupki jajek mają właściwości wybielające, a także ścierne dlatego dobrze usuwają zaschnięty bród.

Co zrobić ze skorupkami po jajkach, fot. Genialne
Co zrobić ze skorupkami po jajkach, fot. Genialne

2. Przygotuj naturalny odkamieniacz. Skorupki wysusz w piekarniku i dodaj do nich sodę oczyszczoną oraz trochę octu. Takim środkiem spokojnie usuniesz kamień z armatury.

3. Dodatkowo skorupki to bardzo dobry wybielacz. Ich garść opłucz i gotuj we wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie przesyp do lnianego woreczki i wrzuć do pralki razem z ubraniami. Skorupki to ekologiczny oraz antyalergiczny wybielacz.

Co zrobić ze skorupkami po jajkach, fot. Unsplash
Co zrobić ze skorupkami po jajkach, fot. Unsplash

Jak wykorzystać skorupki w kuchni?

1. Nieostre ostrze blendera? Wrzuć do niego skorupki (najpierw powinieneś je zamrozić), wlej wodę i uruchom urządzenie.

2. Skorupki rozdrobnij i wymieszaj z płyn do mycia naczyń. W ten sposób zrobisz środek idealny do szorowania przypalonych patelni czy garnków.

3. Zbyt kwaśny smak kawy złagodzą skorupki. Najpierw dobrze je wymyj i wygotuj. Następnie kilka z nich wrzuć do zaparzacza i ciesz się łagodnym smakiem kawy.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także