Nie wyrzucam skorupek po jajkach. Są zbyt cenne i działają cuda!
Co zrobić ze skorupkami po jajkach? Na pewno nie wyrzucaj ich do kosza. Są bardzo dobrym źródłem wapnia, żelaza i innych składników mineralnych. Zdziwisz się do czego je wykorzystasz.
19.02.2023 | aktual.: 19.02.2023 19:11
Zastosowanie skorupek w ogrodzie
1. One wzbogacą glebę w wapń dlatego zakop je w ziemi w miesiącach jesiennych. Dzięki temu zdążą się rozłożyć do momentu, w którym posadzisz pomidory (marzec/kwiecień). One kochają wapń.
2. Jeżeli Twoje grządki atakują ślimaki, to rozsyp pokruszone skorupki na trasie ich przemarszu i wokół roślin. Ostrej bariery ze skorup z pewnością nie sforsują.
3. Zmielone skorupki jajek wykorzystasz jako nawóz dla roślin, które potrzebują więcej wapna i preferują zasadową glebę z wyższym pH, jak na przykład lawenda.
Wykorzystanie skorupek w łazience
1. W miseczce połącz ze sobą dowolną pastę do zębów oraz skorupki jajek. Mieszaninę nałóż na fugi w miejscu, gdzie znajduje się pleśń. Następnie odczekaj ok. 10 minut. Po tym czasie zmyj całą mieszaninę. Skorupki jajek mają właściwości wybielające, a także ścierne dlatego dobrze usuwają zaschnięty bród.
2. Przygotuj naturalny odkamieniacz. Skorupki wysusz w piekarniku i dodaj do nich sodę oczyszczoną oraz trochę octu. Takim środkiem spokojnie usuniesz kamień z armatury.
3. Dodatkowo skorupki to bardzo dobry wybielacz. Ich garść opłucz i gotuj we wrzątku przez ok. 15 minut. Następnie przesyp do lnianego woreczki i wrzuć do pralki razem z ubraniami. Skorupki to ekologiczny oraz antyalergiczny wybielacz.
Jak wykorzystać skorupki w kuchni?
1. Nieostre ostrze blendera? Wrzuć do niego skorupki (najpierw powinieneś je zamrozić), wlej wodę i uruchom urządzenie.
2. Skorupki rozdrobnij i wymieszaj z płyn do mycia naczyń. W ten sposób zrobisz środek idealny do szorowania przypalonych patelni czy garnków.
3. Zbyt kwaśny smak kawy złagodzą skorupki. Najpierw dobrze je wymyj i wygotuj. Następnie kilka z nich wrzuć do zaparzacza i ciesz się łagodnym smakiem kawy.