PoradyLajfhakiNigdy nie podgrzewaj parówek w ten sposób – to mało rozsądne!

Nigdy nie podgrzewaj parówek w ten sposób – to mało rozsądne!

Jak ugotować parówki Fot. Genialne.pl
Jak ugotować parówki Fot. Genialne.pl
16.11.2022 17:39

Zwykle przygotowujemy je w garnku z wodą lub „na szybko” – w mikrofali. A jaki jest właściwy sposób? Jak powinno się podgrzewać parówki? Absolutnie nie popełniaj tego błędu, bo skutki odczujesz na samym sobie.

Choć popularne, to jednak nie powinniśmy ich jeść zbyt często. Nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza jeżeli żałujemy pieniędzy na to, aby kupić te lepszej jakości. Warto poświęcić w sklepie chwilę czasu, aby prześledzić ich skład – wybrać te, które mają 90% mięsa (nie te z wysoką zawartością MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie!). A kiedy już kupisz te według Ciebie najsmaczniejsze i przyjdzie Ci ochota, aby zjeść je na śniadanie, to czy będziesz wiedział, jak prawidłowo przygotować parówki?

Obraz

Czy parówki można podgrzewać w mikrofalówce?

Można, choć wtedy musisz liczyć się z tym, że tak przygotowane będą dużo bogatszym źródłem cholesterolu. Jeśli skusisz się na to sporadycznie, nie powinno się stać nic złego, ale pamiętaj w takiej sytuacji o tym, aby zrobić na każdej parówce małe podłużne nacięcie – dzięki temu nie popękają. A czy wiesz, jak należy poprawnie korzystać z mikrofalówki? Wiele osób nawet nie wiedziało, że robi to źle!

Czy parówki można gotować?

Absolutnie nie. Podczas obróbki termicznej powyżej 100 stopni Celsjusza, wytwarzane są związki rakotwórcze! W wielu parówkach znajduje się azotyn sodu (E250), który poddany długo bardzo wysokiej obróbce termicznej wydziela nitrozaminy. To one w dużych ilościach mogą być rakotwórcze. Sam azotyn sodu nie jest szkodliwy. Lepiej więc nie ryzykować i nie gotować parówek, w każdym razie nie robić tego długo, jeśli już się zdarzy.

Obraz

To w takim razie jak przygotować parówki?

  1. Nalej wody do garnka i POSÓL JĄ (gotowanie parówek w nieosolonej wodzie sprawia, że tracą smak!).
  2. Postaw na kuchenkę i zagotuj.
  3. Wyłącz palnik i dopiero wtedy wrzuć parówki do garnka.
  4. Odczekaj kilka minut (aby się zagrzały), po czym wyciągnij z wody i zjedz.

Nie bagatelizuj tego problemu! To wcale nie przesada – złe przygotowanie parówek wpływa na większe ryzyko poważnych chorób w przyszłości! Już teraz zadbaj o swój spokój i dobre samopoczucie w przyszłości.

Pomimo tego, że znasz już bezpieczny sposób na to, jak ugotować parówki, to i tak (dla własnego zdrowia) staraj się ograniczyć ich spożywanie. Ze względu na ich często wątpliwy skład, są szczególnie odradzane kobietom w ciąży i dzieciom.

Poznaj te sprawdzone triki na przechowywanie jedzenia! Dzięki nim nic się nie marnuje i nie ląduje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także