PoradyNigdy nie przechowuj żywności w pojemnikach po lodach. Oto dlaczego!

Nigdy nie przechowuj żywności w pojemnikach po lodach. Oto dlaczego!

Chyba większość z nas przechowuje w zamrażarce pokrojoną pietruszkę w pudełkach po lodach. Chociaż jest to wygodne rozwiązanie, to absolutnie nie wolno tego robić. Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach?

Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach, fot. Genialne.pl
Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach, fot. Genialne.pl

05.11.2022 | aktual.: 05.11.2022 19:16

Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach?

Lubimy wykorzystywać ponownie plastikowe pojemniki po lodach, kubeczki po jogurtach czy innych produktach. Zwykle wkładamy do nich żywność i mrozimy lub przechowujemy w lodówce. Tymczasem jest to błąd. Wszystko dlatego, że plastikowe tworzywa nie są takie same, a żywność reaguje inaczej z każdym rodzajem plastiku.

Ponadto sklepowe opakowania są przystosowane tylko do przechowywania konkretnego typu jedzenia. Przykładowo do pudełka, w którym znajdował się sorbet, nie wolno włożyć potem tłustych potraw lub wlewać gorącą zupę. Wszystko dlatego, że plastik, przystosowany do przechowywania lekkich produktów, źle zareaguje na dużą dawkę tłuszczu.

Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach, fot. Unsplash
Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach, fot. Unsplash

Nie przechowuj żywności w pudełkach po lodach, gdyż...

  • Ponowne używanie plastikowych opakowań sprawia, że do żywności mogą przedostać się szkodliwe substancje chemiczne. W konsekwencji trafią one do naszego organizmu.
  • Dodatkowo jednorazowe opakowanie nie są przystosowane do wielokrotnego mycia w zmywarce i ciągłego płukania pod bieżącą wodą.
  • Do pudełek absolutnie nie wolno wlewać gorących potraw, gdyż wówczas możesz być pewien, że mikrodrobiny plastiku trafią wprost do żywności.
  • W jednorazowych opakowaniach nie wolno mrozić żywności, ani wkładać ich do mikrofalówki.
Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach, fot. Freepik
Dlaczego nie należy ponownie używać pojemników po lodach, fot. Freepik

Czego nigdy nie należy przechowywać w plastikowych opakowaniach?

  • Produkty zawierające surowe jajka: bakterie salmonelli lub E. coli w kontakcie z plastikiem mnożą się bardzo szybko.
  • Zupy, bigos i gulasz: nie wolno wlewać gorących dań do plastikowych pojemników, gdyż wówczas zmieni się ich smak.
  • Przetworzone mięso: w kontakcie z plastikiem traci swoje właściwości odżywcze oraz smak.
  • Nabiał, sery i mleko: plastik sprawia, że w jogurtach czy serkach mogą zacząć namnażać się bakterie. Dodatkowo przyczynia się do rozwoju pleśni na serach.