PoradyNigdy nie trzymaj mleka na drzwiach lodówki. Powód jest poważny

Nigdy nie trzymaj mleka na drzwiach lodówki. Powód jest poważny

Gdzie najlepiej przechowywać mleko w lodówce? Czy półka na drzwiach jest dobrym pomysłem, czy wręcz przeciwnie? I czy to gdzie je położysz rzeczywiście robi jakąś różnicę? O tym opowiemy wam dzisiaj.

mleko w lodówce fot. genialne.pl
mleko w lodówce fot. genialne.pl
Manuel

12.12.2022 12:09

Najgorsze i najlepsze miejsce dla mleka w lodówce

Temperatury wewnątrz lodówki mogą być niejednolite i wahać się w zależności od konkretnego miejsca. Każda lodówka ma bowiem relatywnie ciepłe i chłodne miejsca. Wpływa to na jakość i trwałość Twojego jedzenia. Jeśli chcesz poznać najgorsze miejsce na przechowywanie mleka to odpowiedź jest prosta. Tam, gdzie trzyma je większość ludzi, czyli drzwi lodówki. To w końcu najcieplejsze miejsce w lodówce. Pomyśl tylko: za każdym razem, gdy otwierasz drzwi tego urządzenia, wciągasz do środka ciepłe powietrze, które miesza się z tym, które było w środku. Największe różnice temperatur występują w obrębie drzwi. A cieplejsze temperatury i częste wahania mogą narażać żywność na zepsucie, zwłaszcza mleko i śmietanę.

mleko w lodówce, fot. freepik
mleko w lodówce, fot. freepik

Ciepło, jak i wahania temperatury powodują, że łatwiej w mleku rozwijają się bakterie, które mogą je zepsuć. Chociaż więc karton mleka może idealnie pasować do pojemników na drzwiach lodówki, to zdecydowanie nie warto go tam stawiać. Możesz za to znacznie pomóc mleku przetrwać dłużej, przechowując je z tyłu lodówki - na półce w pobliżu środka lub na dole urządzenia. Dolne półki lodówki mogą bowiem być nawet o kilka stopni zimniejsze niż górne (ciepłe powietrze zawsze kieruje się do góry, zimne do dołu). Warto przy tym dodać, że idealna temperatura dla przechowywania mleka wynosi od 2°C do 4°C.

Co zamiast mleka można bezpiecznie przechowywać w drzwiach lodówki?

Jeśli chodzi o przegródki na drzwiach lodówki, są one idealnym miejscem do przechowywania najmniej psujących się produktów, takich jak ketchup, musztarda, sos sojowy, dżem i butelkowane napoje, takie jak np. woda gazowana. Te produkty, choć smakują lepiej i dłużej zachowują trwałość w chłodzie, są mniej podatne na psucie się. Możesz je więc spokojnie wstawić do półek na drzwiczkach i przez wiele dni nic złego im się nie stanie. Warto więc pomyśleć chwilę nad tym, gdzie kładziesz jakie produkty.

Sztuczki marketingowe, które stosuje na nas Biedronka