PoradyLajfhakiDodaj kostkę lodu do potrawy, a wyjdzie idealna. Magiczny trik, który zna niewielu

Dodaj kostkę lodu do potrawy, a wyjdzie idealna. Magiczny trik, który zna niewielu

Kostka lodu na patelni. Fot. Genialne.pl
Kostka lodu na patelni. Fot. Genialne.pl
16.12.2022 16:39

Mikrofalówka to jedno z najbardziej popularnych i uwielbianych urządzeń. Przydaje się szczególnie tym, którzy chcą zjeść ciepły posiłek, ale nie mają możliwości go ugotować. Wykorzystujemy ją również do podgrzania tego, co zostało z obiadu – dzięki niej jest to szybkie, proste i wygodne. Niestety, nie wszyscy mogą pozwolić sobie na to urządzenie, chociażby ze względu na kuchnię w rozmiarze mini. Jeśli Ty też jesteś w tym gronie, to na pewno szukasz odpowiedzi na to, jak podgrzać jedzenie bez mikrofalówki.

Jeśli nie posiadasz mikrofalówki lub odgrzewane w niej jedzenie nie do końca Ci smakuje, to właśnie w takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się skuteczne kuchenne triki. Nawet bez tego urządzenia można szybko i łatwo podgrzać na przykład wczorajszy kawałek pizzy ;)

Women hand holding food in a microwave oven
Women hand holding food in a microwave oven

Pewnie pierwsze, co przyszło Ci do głowy, to uruchomienie piekarnika. Ale któż nagrzewałby cały piekarnik dla jednego kawałka pizzy? Jest na to łatwiejszy sposób!

Obraz

Jak podgrzać jedzenie na patelni?

Będziesz do tego potrzebować (oczywiście) patelni, pokrywki oraz… kostki lodu!

Obraz

Najpierw rozgrzej patelnię, później ułóż na niej pizzę (lub cokolwiek innego, co akurat chcesz zjeść), a następnie dołóż 2 kostki lodu i przykryj.

Obraz

Twoje danie będzie idealnie podgrzane, ponieważ unosząca się para wodna sprawi, że nie będzie ani suche, ani twarde. Tym trikiem podgrzejesz nawet tosty, czy frytki!

Jak podgrzewać makaron bez mikrofalówki?

Jeśli z wczorajszego obiadu został Ci makaron, ale nie możesz lub nie chcesz go podgrzać w mikrofalówce (bo wtedy byłby zbyt suchy), wykorzystaj inny kuchenny trik! Włóż danie do garnuszka lub umieść na patelni i postaw na kuchence. Zanim zaczniesz podgrzewać, zalej je wrzątkiem – to sprawi, że będzie tak świeży, jak zaraz po ugotowaniu!

Kostkę lodu można też wykorzystać w inny sposób - to kolejny kuchenny trik!

Jeśli pieczesz mięso w piekarniku i nie chcesz, aby z zewnątrz było zbyt suche, połóż na nim kostkę lodu. Jeżeli danie jest większe, możesz użyć kilku kostek. To pomoże utrzymać jednostajną temperaturę i w środku i na zewnątrz mięsa, dzięki czemu będzie równomiernie upieczone. Mięso nie wysuszy się więc tak bardzo, jeśli przed pieczeniem obłożysz je kostkami lodu.

Znałeś wcześniej tych 6 genialnych zastosowań foremki do lodu?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także