PoradyJak dobrze naostrzyć sekator? Jest jeden prosty sposób!

Jak dobrze naostrzyć sekator? Jest jeden prosty sposób!

Poznaj, jak ostrzyć sekator ogrodowy i zrób to prawidłowo. Zadanie wcale nie jest trudne, ale trzeba podzielić je na kilka etapów.

Jak ostrzyć sekator? Fot. Gettyimages
Jak ostrzyć sekator? Fot. Gettyimages

08.03.2023 14:43

Wraz z nadchodzącą wiosną wszyscy zapaleni ogrodnicy szukają swoich sekatorów. Te narzędzia - nieużywane przez całą zimę - wymagają teraz odświeżenia. Zobacz, jak doprowadzić je do użyteczności.

Przed przystąpieniem do pracy zorientuj się, z jakim rodzajem sekatora masz do czynienia:

  • kowadełkowym - w którym ostrze opiera się na kowadełku, nie mijając się z nim;
  • z ostrzem mijającym - gdzie ostrza podczas cięcia rozmijają się w niewielkiej odległości.
jak ostrzyć sekator, fot. Freepik
jak ostrzyć sekator, fot. Freepik

Najpierw przygotowanie:

Krok 1 - mycie

Zacznij od porządnego wyszorowania sekatora. W tym dobrze sprawdzi się woda z mydłem i stara szczoteczka do zębów. Warto również zdezynfekować go za pomocą spirytusu.

Krok 2 - rozkręcenie

Teraz czas na rozmontowanie sekatora. To sprawi, że bez trudu naostrzysz całą powierzchnię ostrza. Jeśli nie jesteś pewien, czy będziesz potrafił poprawnie skręcić narzędzie z powrotem, lepiej pomiń ten krok. W takim przypadku tylko zablokuj ostrza.

jak ostrzyć sekator, fot. Freepik
jak ostrzyć sekator, fot. Freepik

Teraz przejdź do sedna sprawy:

Krok 3 - naostrzenie

Wykorzystaj do tego kamienną osełkę, pilnik lub kamień szlifierski. Wybrane narzędzie przyłóż do zewnętrznej strony ostrza pod kątem 45 stopni. Staraj się nie zmieniać ułożenia podczas ostrzenia, gdyż może to znacznie pogorszyć jakość Twojej pracy.

Cały czas poruszaj ostrzałką tylko w jednym kierunku: od ostrza na zewnątrz. Nie kieruj pilnika czy osełki w obie strony - to mogłoby uszkodzić i poszarpać narzędzie.

Co istotne, sekator z ostrzem mijającym ostrzymy tylko po jednej stronie (zewnętrznej). Ten kowadełkowy należy ostrzyć z dwóch stron.

Krok 4 - smarowanie

Sekator solidnie naostrzony to taki, którego ostrze jest gładkie i równe. Warto też przy okazji zadbać o to, aby narzędzie nie zacinało się podczas pracy. Możesz w tym celu naoliwić jego ruchome części. Na koniec złóż go i skręć - jest gotowy do użycia!

Photo taken in Dubna, Russia
Photo taken in Dubna, Russia

Jak często ostrzyć sekator?

To sprawa indywidualna - zależy od potrzeb i intensywności prac wykonywanych w ogrodzie. Jeżeli wiosną ścinasz dużo twardych pędów, to ostrzenie możesz przeprowadzać nawet co 2-3 godziny. Jeśli zaś wykonujesz tylko lekkie prace, to po osełkę czy pilnik możesz sięgać raz na kilka dni.

Czym podlewać rośliny doniczkowe, żeby pięknie rosły? Są naturalne nawozy, które zrobisz w domu