PoradyOto, dlaczego coraz więcej osób odcina rogi swoich gąbek kuchennych

Oto, dlaczego coraz więcej osób odcina rogi swoich gąbek kuchennych

Gąbka z odciętym rogiem to coś, co stało się ostatnio modne za sprawą mediów społecznościowych. Dlaczego ludzie odcinają rogi swoich gąbek? Co im to daje? Za chwilę dowiesz się wszystko, co warto wiedzieć w tym temacie.

Gąbka z odciętym rogiem fot. genialne.pl
Gąbka z odciętym rogiem fot. genialne.pl
Manuel

12.01.2023 12:53

Niewiele rzeczy w Twoim domu jest tak brudnych, jak to, czym czyścisz

Oto przykra prawda: wielu z nas jest winnych użycia gąbek kuchennych na naszych naczyniach i powierzchniach znacznie dłużej, niż prawdopodobnie powinniśmy. Nie wierzysz?

Mikrobiolodzy odpowiedzialni za ostatnie badania na ten temat w czasopiśmie Scientific Reports zalecają wymianę gąbki co tydzień. A przykra prawda jest tak,że większość z nas tego nie robi. Często chwytając się przy tym różnych "sposobików, które mają gąbkę wyczyścić (ale tego dobrze nie robią). Jeśli masz nadzieję, że częste gotowanie lub mikrofalowanie Twojej ulubionej gąbki sprawi, że będzie ona wystarczająco czysta, aby pozostać w regularnym użyciu, cóż - to nieprawda. Według wspomnianych badań, takie postępowanie może początkowo zredukować około 60 procent bakterii, ale nie wysterylizuje gąbki. Nawet gąbki rutynowo czyszczone w ten sposób okazały się mieć tyle samo bakterii, co te nieoczyszczone.

gąbka z odciętym rogiem, fot freepik
gąbka z odciętym rogiem, fot freepik

Gąbka siedliskiem bakterii

Coraz większa ilość osób ma świadomość, że gąbka może być siedliskiem różnych bakterii, które w nieskończoność przenosimy z jednej rzeczy na drugą. Warto coś z tym zrobić, bo według badań, powszechne jest też niestety to, że tę samą gąbkę stosujemy do mycia naczyń, a potem do przecierania jakichś mocno brudnych miejsc. A potem znowu używamy jej do naczyń. Bo najczęściej mamy tyle gąbek, że nam się mylą, albo też używamy tylko i wyłącznie jednej. Jeśli korzystamy przy wszystkim z wyłącznie jednej gąbki, to dobrze jest to po prostu zmienić - dla naszego własnego zdrowia i wszystkich naszych domowników.

Gąbka z odciętym rogiem

Jeśli natomiast - tak jak większość ludzi - korzystasz w swoim domu z wielu gąbek, to warto jednej z nich odciąć róg. Ten ucięty róg służy do identyfikacji tej konkretnej gąbki jako gąbki użytkowej. Czyli takiej, która służy do wycierania wszelkich brudów, ale nie jest stosowana do mycia naczyń i innych rzeczy mających kontakt z żywnością. Dzięki temu odciętemu rogowi będzie w stanie bez problemu ją zidentyfikować i rozpoznać.

Inni przecinają takie gąbki na dwie części. Zyskują dwie mini gąbki, które jeszcze mogą się przydać do czyszczenia innych różnych powierzchni. Przez to na pewno nie użyjesz jej w sytuacji, w której nie powinieneś jej użyć. I tym samym nie rozprowadzisz wielu bakterii po naczyniach.

Triki dzięki którym najlepiej wykorzystasz możliwości Twojej zmywarki