Oto do czego służy plastikowy stolik na środku opakowania z pizzą
Pewnie nieraz zamawiając pizzę zastanawiałeś się do czego może służyć plastikowy stolik na środku opakowania? Na ozdobę przecież nie wygląda, więc po coś musi tam być, prawda? Gdy się za chwilę dowiesz po co tam jest, to go zdecydowanie polubisz.
13.02.2023 | aktual.: 07.03.2023 09:15
Anioł stróż sera, sosu pomidorowego i całej pizzy
Plastikowy stoliczek na środku opakowania z pizzą nazywany jest przez fachowców pizzochronem. A mniej oficjalnie aniołem stróżem pizzy. Te nazwy bardzo dobrze odpowiadają roli, jaką pełni. Domyślasz się już jej? Stoliczek chroni pizzę przed tym, by jej góra nie przykleiła się do kartonu, gdy np. ktoś położy na jego górę kilka kolejnych, tak, że zacznie się on uginać. Dzięki stoliczkowi masz praktycznie pewność, że Twojej pizzy podczas drogi, jaką przebywa z pizzerii aż do drzwi Twojego domu nic się nie stanie złego. To bardzo niepozorna rzecz, ale jak widzisz jest zarazem bardzo przydatna. Świetnie się sprawdza zwłaszcza w przypadku pizzy w rozmiarach XXL.
Pizzochron może mieć różne kształty, ale najczęściej jest po prostu okrągły (choć trafiają się i bardziej fantazyjne wersje). Został on wymyślony przez Amerykankę Carmelę Vitale. Kobieta swój "wynalazek" nawet opatentowała i zbiła podobno na nim całkiem sporą kasę.
Pizza - ciekawostki
Oto garść ciekawostek o pizzy, które mogą Cię zainteresować, jeśli kochasz tę potrawę:
- statystycznie pizzę na świecie najczęściej je się w soboty;
- w przeliczeniu na mieszkańca najwięcej pizzy na świecie jedzą... Norwegowie - 5,4 kg na osobę rocznie (przyznaj, że spodziewałeś się jakiejś zupełnie innej nacji...). Choć według innych wyliczeń prym wiodą jednak Amerykanie;
- jeśli chodzi o opcjonalne składniki na pizzy, to największą popularnością cieszą się: pieczarki, szynka, papryka, salami i cebula;
- rekordzistą w jedzeniu na czas pizzy standardowej wielkości (czyli mającej 30 cm) jest pewien Amerykanin. Zjedzenie całej zajęło mu... 41,31 sek. Fascynujące i przerażające zarazem;
- Antica Pizzeria Port’Alba to najstarsza działająca do dziś pizzeria na świecie. Znajduje się w Neapolu. Została otwarta w 1738 r.
- prekursorem pizzy były w Starożytności greckie placki posmarowane oliwą, z dodatkiem czosnku i ziół. Smakowały one pewnie jednak "trochę" inaczej niż obecna pizza;