Oto jak uprawiać i zbierać gigantyczny czosnek słoniowy!

Przekonaj się jak uprawiać czosnek słoniowy i wprowadź nowe warzywo do swojego ogródka. To ciekawa alternatywa dla znanego czosnku pospolitego.

czosnek słoniowy fot. pixabay
czosnek słoniowy fot. pixabay

24.02.2023 | aktual.: 07.03.2023 09:11

Czosnek słoniowy zwany inaczej wielkogłówkowym pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Ma duże główki oraz ząbki. Niektóre z nich mogą ważyć nawet pół kilograma. Dodatkowo odznacza się łagodniejszym smakiem oraz mniej intensywnym zapachem niż czosnek pospolity. Co ciekawe czosnek słoniowy jest blisko spokrewniony z porem. ;) W sklepach występuje niezwykle rzadko. Łatwiej dostaniesz go w sprzedaży internetowej. Ale oczywiście zawsze możesz spróbować wyhodować go samodzielnie.

czosnek słoniowy fot. pixabay
czosnek słoniowy fot. pixabay

Co lubi czosnek słoniowy?

  • W pełni nasłonecznione stanowiska.
  • Przepuszczalną, żyzną, umiarkowanie wilgotną glebę.
  • Rabatki pozbawione chwastów.
  • Miejsca osłonięte od wiatrów.
jak uprawiać czosnek słoniowy, fot. Freepik
jak uprawiać czosnek słoniowy, fot. Freepik

Jak przeprowadzić sadzenie?

Przede wszystkim najlepszym okresem na sadzenie jest jesień (od końca września do listopada). Osoby niecierpliwe mogą posadzić ząbki wiosną (od połowy marca).

Najpierw dobrze przygotuj glebę. Usuń wszystkie chwasty i dobrze ją spulchnij. Ząbki wkładaj do ziemi na głębność 10-15 cm (ostre końce powinny być skierowane do góry). Pamiętaj, aby ząbki sadzić w odległości ok. 20-30 cm od siebie. Na koniec sadzonki dobrze podlej. W trakcie wzrostu pilnuj, aby wokół nich nie rosły chwasty i w okresie suszy koniecznie nawadniaj. Jeżeli zdecyduje się na sadzenie ząbków jesienią, to pomyśl o tym, aby zimą ochronić je ściółką.

jak uprawiać czosnek słoniowy, fot. Freepik
jak uprawiać czosnek słoniowy, fot. Freepik

Kiedy następuje zbiór?

Czosnek nadaje się do zbioru, kiedy jego liście zmieniają kolor z zielonego na brązowy lub żółty. Wówczas za pomocą grabi lub łopaty wykop cebule. Następnie obetnij liście, a z cebuli usuń nadmiar ziemi. Później ułóż je na tacach tak, aby nie stykały się ze sobą. Przechowuj je w suchy i chłodnym miejscu. Spokojnie poleżą przez 8 czy 9 miesięcy. Oczywiście cały czas doglądaj, czy na główkach nie pojawiają się jakieś zmiany i pleśń, czy zgnilizna.

Ten gigantyczny czosnek idealnie nadaje się do kanapek, sałatek, a także zup. Co więcej możesz spokojnie położyć go na grillu. Wówczas otrzymasz bardzo kremowy dodatek do pieczywa czy innych dań. Natomiast same ząbki są bogate witaminy C, E oraz A.

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie ożywia rośliny doniczkowe