Pamiętam o 1 czynności, a cytryny są świeże znacznie dłużej niż ustawa przewiduje. Genialne!
Latem częściej niż zwykle sięgamy po cytrusy. Przyrządzamy z nich orzeźwiające lemoniady czy lekkie tarty. Niestety, to właśnie w tym sezonie psują się najszybciej. Co można zrobić, aby cytryny były dłużej świeże? Podpowiadamy.
22.08.2023 13:48
Co zrobić, aby cytryny były dłużej świeże? Poznaj prosty sposób
Na świeżość owoców wpływa przede wszystkim temperatura przechowywania. Jeśli masz zamiar wykorzystać je w przeciągu trzech, czterech dni, wyłóż je na paterze, w kuchni czy pokoju. Większość owoców zachowuje świeżość właśnie w temperaturze pokojowej. Chyba że panuje upał. Wówczas mogą zepsuć się w przeciągu zaledwie dwóch dni. A co z cytrusami? Niestety, sytuacja ma się podobnie. Mogą pokryć się pleśnią w ciągu zaledwie kilkudziesięciu godzin. Co więc można zrobić, żeby cytryny były dłużej świeże? Włóż je do woreczka strunowego lub plastikowego opakowania na żywność, a następnie wsadź je do lodówki. Dzięki temu będą jędrne i twarde przed kolejne dwa tygodnie.
Nie wiesz, co zrobić z przekrojoną cytryną? Koniecznie wykorzystaj ten patent
Przekrojone owoce narażone są na kontakt z wieloma bakteriami, co tylko przyśpiesza proces gnicia. Jak przechowywać przekrojoną cytrynę, aby nie zepsuła się po zaledwie jednym dniu? Najlepszym sposobem jest... mrożenie. Tak, cytryny można mrozić. Wystarczy, że pokroisz ją w plastry, a następnie umieścisz w woreczku strunowym i włożysz do zamrażarki. Mrożona cytryna doskonale nadaje się do lemoniady, ale możesz też iść o krok dalej i przygotować z niej pyszne lody. Zamrożony owoc umieść w blenderze kielichowym. Dolej odrobinę wody i włącz urządzenie. Po chwili cytrus zamieni się w sorbet. Jeśli zamiast wody dodasz 100 ml mleczka kokosowego i 100 g ananasa, otrzymasz kremowe lody o smaku pina colady.