PoradyOdkrawasz pleśń i wyrzucasz do kosza? Nie rób tego z żywnością

Odkrawasz pleśń i wyrzucasz do kosza? Nie rób tego z żywnością

Odkrawasz pleśń i wyrzucasz do kosza? Nie rób tego z żywnością
14.11.2022 14:19

Pleśń na jedzeniu to widok, który zna każdy z nas. Wówczas często zastanawiamy się, czy można odkroić kawałek spleśniałego pomidora i zjeść resztę. Czy to dobra praktyka?

Pleśń może pojawiać się właściwie na każdym produkcie spożywczym. Zarodniki grzybów krążą w powietrzu, a także są łatwo roznoszone przez ludzi. Podatkowo rozwojowi pleśni sprzyja wyższa temperatura powietrza, a także zwiększona wilgotność powietrza.

Pleśń na jedzeniu, fot. Freepik
Pleśń na jedzeniu, fot. Freepik

Co zrobić jeżeli na żywności zauważymy pleśń?

Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: absolutnie nie należy jeść pokarmów zaatakowanych przez pleśń. Nigdy nie usuwaj tylko fragmentu widocznej pleśni z jabłka czy pomidora i nie konsumuj reszty produktu. To niestety dość powszechna praktyka. Bo przecież szkoda wyrzucać dużą część dobrego jeszcze ogórka czy prawie cały słoik dżemu.

To niestety bardzo mylne myślenie. Chociaż pleśń jest widoczna tylko na fragmencie produktu, to tak naprawdę strzępki grzybni i zarodniki wniknęły już w jego głąb i rozprzestrzeniły się po jego wnętrzu. Dlatego tak ważne jest, aby spleśniałą żywność od razu wyrzucać do kosza oraz pod żadnym pozorem nie dawać jej zwierzętom.

Ponadto obróbka termiczna produktów zainfekowanych pleśnią, nie eliminuje jej zarodników. W związku z tym, po gotowaniu czy duszeniu, również nie nadają się do spożycia. Natomiast spożywając żywność z pleśnią ryzykujemy zatruciem.

Pleśń na jedzeniu, fot. Unsplash
Pleśń na jedzeniu, fot. Unsplash

Jak zapobiec rozwojowi pleśni na jedzeniu?

  • W trakcie robienia zakupów oglądaj warzywa i owoce i upewnij się, że nie ma na nich widocznej pleśni.
  • Dżemy, koncentraty czy inne produkty w słoikach, zawsze nabieraj czystą łyżeczką. To ważne, aby do ich wnętrza nie dostały się resztki innej żywności.
  • Produktów, które dość szybko pleśnieją (owoce, warzywa) nie warto kupować w nadmiarze i na zapas.
  • Jeżeli w lodówce spleśniał np. pomidor, to koniecznie go wyrzuć, a miejsce, w którym się znajdował dobrze wyczyść i wytrzyj do sucha.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także