PoradyLajfhakiPo tych kilku znakach poznasz czy masz do czynienia z robaczywymi czereśniami

Po tych kilku znakach poznasz czy masz do czynienia z robaczywymi czereśniami

jak rozpoznać robaczywe czereśnie, fot. Getty Images
jak rozpoznać robaczywe czereśnie, fot. Getty Images
06.07.2023 14:29

Czereśnie to prawdziwa bomba witaminowa. Możesz je jeść solo, dodawać do deserów, słodkich wypieków czy kompotu. Jednak niektóre owoce są atakowane przez szkodniki. Podpowiadamy, jak rozpoznać robaczywe czereśnie.

Niezależnie, czy bierzesz je z własnego ogródka, czy kupujesz na lokalnym bazarze, to czereśnie mogą okazać się robaczywe. Czy wiesz, jak to sprawdzić? Dzięki nam zawsze będziesz mógł wybrać owoce bez niechcianych lokatorów.

Owoce z niespodzianką w środku

W lecie jest prawdziwy szał nie tylko na truskawki! Garściami zjadamy się także czereśniami. Nic w tym dziwnego, w końcu są pyszne i zdrowe. Jednak konsumując je beztrosko, możemy trafić na nieprzyjemną niespodziankę w postaci robaka. To skutecznie zniechęca do sięgania po kolejne owoce. Można tego uniknąć w prosty sposób. Naucz się rozpoznawać robaczywe czereśnie. Dzięki sprytnemu trikowi zawsze będziesz mógł cieszyć się ich smakiem bez obaw. Wykorzystaj nasz patent, a nie stracisz ani ochoty na owoce, ani pieniędzy.

Obraz

Jak rozpoznać robaczywe czereśnie?

To, czy czereśnie są robaczywe sprawdzisz bardzo łatwo. Te, które nie są zaatakowane przez robaki, mają mocno czerwoną barwę, a ich skórka jest wolna od przebarwień czy dziur. W przypadku robaczywych czereśni, na skórce możesz dostrzec charakterystyczne, małe wgłębienia. To oczywisty znak, że w owocach rozgościły się robaki i raczej nie zamierzają się wyprowadzić. Dodatkowo zaniepokoić cię powinny czarne punkciki, a także białe plamki na powierzchni czereśni. Czasami dają się zauważyć także jaśniejsze korytarze znajdujące się tuż pod skórką (wydrążyły je larwy żywiące się miąższem).

Obraz

Właściwości czereśni

Na koniec zdradzimy ci, jakie właściwości mają czereśnie. Stanowią źródło witaminy C i polifenoli, a te, jak wiadomo są niezbędne do utrzymania zdrowia skóry. Czereśnie wykazują działanie przeciwzapalne i zawierają dużo błonnika. Chociaż posiadają sporo cukru, to mają niski indeks glikemiczny. Dlatego mogą je jeść osoby z cukrzycą i zespołem metabolicznym. Natomiast wszyscy przebywający na diecie, powinni ograniczać ich spożywanie. Według ekspertów nie powinno się jeść więcej, niż 2 szklanek czereśni dziennie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także