PoradyLajfhakiPo tym jednym znaku rozpoznasz słodkiego arbuza. Zwróć na to uwagę w sklepie

Po tym jednym znaku rozpoznasz słodkiego arbuza. Zwróć na to uwagę w sklepie

Arbuz to po truskawkach drugi ulubiony owoc. Nie tylko zawiera w sobie wiele witamin, ale też mocno orzeźwia w upalne dni. Podpowiadamy ci, jak wybrać dobrego arbuza, który będzie nie tylko smaczny, ale też nieziemsko soczysty.

jak wybrać dobrego arbuza fot. freepik
jak wybrać dobrego arbuza fot. freepik

09.06.2023 15:01

Owoc ten można jeść na wiele sposobów. Możesz pokroić go w kostkę i zrobić z niego smoothie, dodać do deseru lub przegryzać solo. Niezależnie od tego, jak lubisz go jeść, najważniejsze, aby wybrać ten najsmaczniejszy. Wskażemy ci, jak taki rozpoznać.

Arbuzowy zawrót głowy

pixabay
pixabay

Jak wybrać dobrego arbuza?

Jedzenie arbuza w lecie dostarcza do naszego organizmu wiele witamin jak witamina A czy C oraz składników mineralnych, jak choćby potas. Jak wpływa on na nasze ciało? Na pewno wzmacnia odporność, działa też korzystnie na skórę i wzrok, pozwala też utrzymać równowagę elektrolitową. Dzięki zawartym przeciwutleniaczom wspomaga trawienie. Dobry arbuz rozpoznasz po poniższych cechach:

  • suchy ogonek - świadczy o tym, że arbuz jest w pełni dojrzały,
  • rozmiar - średni lub duży arbuz jest dojrzały, małe mogą nie być,
  • po dźwięku - dojrzałe arbuzy dudnią, dlatego sprawdź go, stukając w niego,
  • jasna plama - dobry będzie miał plamę na spodzie, im ciemniejsza tym lepiej,
  • pajęczynki na skórce - jeśli zauważysz na nim "sieć" to znak, że będzie słodki.
  • kolor skórki - ciemnozielony oznacza dojrzałość.

Teraz już wiesz, po czym rozpoznać dobry i dojrzały arbuz. Z pewnością nie ominiesz go w sklepie.

jak wybrać arbuza fot. genialne.pl
jak wybrać arbuza fot. genialne.pl