PoradyPo tym szybko rozpoznasz, czy szynka jest naszpikowana chemią

Po tym szybko rozpoznasz, czy szynka jest naszpikowana chemią

Przekonaj się jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny i nie daj się nabić w butelkę. Wystarczy użyć swoich zmysłów, aby kupić dobrą szynkę.

jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. freepik
jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. freepik

04.02.2023 12:01

Niestety w dzisiejszych czasach jest dość dużo nieuczciwych producentów wędlin. Oni nie sprzedają naturalnych produktów, a swoje wyroby faszerują chemicznymi dodatkami. Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić, która wędlina to samo mięso bez polepszaczy. Jednak kiedy bliżej przyjrzysz się garmażerce, to szybko nauczysz się, po które produkty warto sięgać.

jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. Unsplash
jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. Unsplash

Jak rozpoznać dobrą szynkę?

  • Ciemna i brązowa skórka wcale nie świadczy o tym, że wędlina była poddana wędzeniu. Producenci potrafią malować skóry preparatami dymi wędzarniczego, aby produkt wyglądał na w pełni naturalny i smaczny.
  • Prawdziwa szynka po przekrojeniu ma być wilgotna, ale matowa. Nie powinna ociekać wodą, a także błyszczeć się czy świecić.
  • Przesadnie różowy kolor wędliny powinien Cię od razu zaniepokoić. Dobra szynka na barwę różowo-brązową.
  • Mięso po przekrojeniu nie powinno mieć żadnych dziurek. One świadczą o tym, że wyrób był ostrzykiwany specjalną solanką (w celu zwiększenia jego masy), chemicznymi polepszaczami.
  • W dobrej jakości szynce bez trudu zauważysz zbite włókna mięśniowe, a także żyłki tłuszczu.
jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. Unsplash
jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. Unsplash
  • W sklepie mięsnym możesz zawsze poprosić ekspedientkę o pokazanie etykiety ze składem. Masz prawo zobaczyć co tak naprawdę znajduje się w mięsie.
  • Warto również powąchać dany wyrób. Nieświeży aromat wyczujesz od razu.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu wędliny?

  • Im krótszy skład na etykiecie tym lepiej.
  • W 100 gramach gotowej wędliny powinno być jak najwięcej mięsa.
  • Nie kupuj produktów z zawartością solanki, a także fosforanów.
  • Błonnik, skrobia oraz białko sojowe mają za zadanie zwiększyć masę produktu.
  • W szynce zawartość białka pochodzenia zwierzęcego powinna wynosić minimum 16%.
  • Nie kupuj wędliny jeżeli w jej składzie zobaczysz MOM (mięso oddzielone mechanicznie od kości).

Ukryta funkcja w wózkach sklepowych Lidla. Klienci męczą się bo o niej nie wiedzą!