Po tym szybko rozpoznasz, czy szynka jest naszpikowana chemią

Przekonaj się jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny i nie daj się nabić w butelkę. Wystarczy użyć swoich zmysłów, aby kupić dobrą szynkę.

Obrazekjak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. freepik
SKOMENTUJ

Niestety w dzisiejszych czasach jest dość dużo nieuczciwych producentów wędlin. Oni nie sprzedają naturalnych produktów, a swoje wyroby faszerują chemicznymi dodatkami. Na pierwszy rzut oka trudno odróżnić, która wędlina to samo mięso bez polepszaczy. Jednak kiedy bliżej przyjrzysz się garmażerce, to szybko nauczysz się, po które produkty warto sięgać.

Obrazek
jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. Unsplash

Jak rozpoznać dobrą szynkę?

  • Ciemna i brązowa skórka wcale nie świadczy o tym, że wędlina była poddana wędzeniu. Producenci potrafią malować skóry preparatami dymi wędzarniczego, aby produkt wyglądał na w pełni naturalny i smaczny.
  • Prawdziwa szynka po przekrojeniu ma być wilgotna, ale matowa. Nie powinna ociekać wodą, a także błyszczeć się czy świecić.
  • Przesadnie różowy kolor wędliny powinien Cię od razu zaniepokoić. Dobra szynka na barwę różowo-brązową.
  • Mięso po przekrojeniu nie powinno mieć żadnych dziurek. One świadczą o tym, że wyrób był ostrzykiwany specjalną solanką (w celu zwiększenia jego masy), chemicznymi polepszaczami.
  • W dobrej jakości szynce bez trudu zauważysz zbite włókna mięśniowe, a także żyłki tłuszczu.
Obrazek
jak rozpoznać naszpikowane chemią wędliny, fot. Unsplash
  • W sklepie mięsnym możesz zawsze poprosić ekspedientkę o pokazanie etykiety ze składem. Masz prawo zobaczyć co tak naprawdę znajduje się w mięsie.
  • Warto również powąchać dany wyrób. Nieświeży aromat wyczujesz od razu.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu wędliny?

  • Im krótszy skład na etykiecie tym lepiej.
  • W 100 gramach gotowej wędliny powinno być jak najwięcej mięsa.
  • Nie kupuj produktów z zawartością solanki, a także fosforanów.
  • Błonnik, skrobia oraz białko sojowe mają za zadanie zwiększyć masę produktu.
  • W szynce zawartość białka pochodzenia zwierzęcego powinna wynosić minimum 16%.
  • Nie kupuj wędliny jeżeli w jej składzie zobaczysz MOM (mięso oddzielone mechanicznie od kości).

Ukryta funkcja w wózkach sklepowych Lidla. Klienci męczą się bo o niej nie wiedzą!

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo