Po ugotowaniu ich na kolację, nie wylewaj wody. To nieoceniony nawóz dla sansewierii

Jak się okazuje woda po gotowaniu jajek ma pożyteczne zastosowanie. Dlatego nie wylewaj jej do zlewu, ale przeznacz na bogaty w minerały nawóz.

Woda po gotowaniu jajek fot. freepik
Woda po gotowaniu jajek fot. freepik

03.12.2022 21:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skorupki jaj zawierają sporo składników mineralnych. Są bogate przede wszystkim w wapń, ale są też źródłem chromu, cynku, fosforu, żelaza, manganu, miedzi czy fluoru. Co więcej podczas gotowania jaj, te składniki są uwalniane do wody. Dlatego jest ona tak cenna i nie należy wylewać jej do zlewu.

Woda po gotowaniu jajek, fot. Unsplash
Woda po gotowaniu jajek, fot. Unsplash

Woda z gotowania jajek jako nawóz

W swoich czterech ścianach możesz spokojnie zrobić nawóz do podlewania roślin doniczkowych. Po ugotowaniu jajek, nie wylewaj wody, a poczekaj aż przestygnie. Następnie regularnie podlewaj nią rośliny lub przelej do spryskiwacza i zraszaj ich liście. Oczywiście wodą z gotowania jajek możesz również podlewać rośliny oraz warzywa w ogrodzie.

Jakie rośliny podlewać wodą z gotowania jaj?

Wodę wapienną lubią rośliny, które preferują lekko zasadowe podłoże (sama woda ma neutralne pH - 5,5-6,5). Spokojnie możesz nią nawozić:

  • grubosze,
  • sansewierie,
  • kliwie,
  • oleandry,
  • bugenwille.

Dodatkowo polubią ją: lawendy, liliowce, jeżówki, piwonie, goździki czy żurawki. Co więcej wspomoże także winogrona, fasolę, jarmuż, ogórki czy kapustę.

Natomiast nie podlewaj nią roślin preferujących kwaśne podłoże. Chodzi tutaj głównie o: paprocie, hortensje, wrzosy, azalie, różaneczniki. Dla nich zdecydowanie lepszy będzie nawóz zrobiony z fusów po kawie.

Woda po gotowaniu jajek, fot. Unsplash
Woda po gotowaniu jajek, fot. Unsplash

Co daje woda wapienna?

Przede wszystkim woda wzbogacona o wapń obniża kwasowość gleby. Dodatkowo sprawi, że rośliny zaczną szybciej rosnąć, a kondycja ich liści znacznie się poprawi.

Jak wykorzystać skorupki jaj w ogrodzie?

Równie cenne, co woda wapienna, są także same skorupki jaj.

  • Skorupki wzbogacą glebę ogrodową w wapń dlatego zakop je w ziemi w miesiącach jesiennych. Dzięki temu zdążą się rozłożyć do momentu, w którym posadzisz pomidory (marzec/kwiecień). One kochają wapń.
  • Zmielone skorupki jajek wykorzystasz jako nawóz dla roślin, które potrzebują więcej wapna i preferują zasadową glebę z wyższym pH.
  • Jeżeli Twoje grządki atakują ślimaki, to rozsyp pokruszone skorupki na trasie ich przemarszu i wokół roślin. Ostrej bariery ze skorup z pewnością nie sforsują.

Proste triki, które ułatwią Ci uprawę roślin doniczkowych