PoradyPo umyciu i włączeniu lodówki zawsze wkładam kubek z wodą do zamrażarki

Po umyciu i włączeniu lodówki zawsze wkładam kubek z wodą do zamrażarki

Czy wiesz do czego może posłużyć kubek z wodą w zamrażarce? To doskonały patent na to, aby przekonać się czy pod naszą nieobecność były przerwy w dostawie prądu.

Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl
Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl

24.11.2022 16:20

Opuszczając dom, nigdy nie możesz być pewnym czy akurat pod Twoją nieobecność nie zabrakło prądu. Tego typu awarie są niebezpiecznie dla pokarmów, gdyż nie powinno się ponownie zamrażać już raz rozmrożonej żywności. Takie produkty tracą swoje właściwości smakowe, zmienia się ich konsystencja oraz mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Kubek z wodą w zamrażarce, fot. Freepik
Kubek z wodą w zamrażarce, fot. Freepik

Wypróbuj trik z monetą

Jak zatem sprawdzić czy żywność przechowywana w zamrażalniku nadaje się nadal do spożycia? Napełnij kubek wodą, wstaw do zamrażalnika i poczekaj, aż woda zmieni stan skupienia.

Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl
Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl

Wówczas na lodzie połóż monetę.

Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl
Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl

Po powrocie do domu sprawdź, gdzie znajduje się bilon.

  • Moneta na wierzchu kubka: nie było przerw w dostawie prądu i jedzenie nadaje się do spożycia.
  • Bilon spadł do połowy kubka: żywność wciąż jest zdatna do jedzenie, ale należy ją dość szybko przetworzyć.
  • Moneta na dnie kubka: produkty spożywcze zostały całkowicie rozmrożone i już nie nadają się do jedzenia.

Ten prosty patent naprawdę działa i uchroni Cię przed ewentualnym zatruciem pokarmowym.

Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl
Kubek z wodą w zamrażalce Fot. Genialne.pl

Jak często rozmrażać lodówkę?

Lód nagromadzony w zamrażalniku sprawia, że urządzenie pracuje na wolniejszych obrotach i zużywa znacznie więcej prądu do chłodzenia. Dodatkowo na fragmentach lodu mogą gromadzić się resztki żywności oraz zanieczyszczenia. Dlatego starsze modele lodówek należy rozmrażać nawet co dwa miesiące. Natomiast urządzenia nowszej generacji, rozmrażaj co pół roku lub wtedy, kiedy w zamrażalniku pojawi się już spora warstwa lodu, która uniemożliwia swobodne wkładanie do niego produktów.

Na rynku są też dostępne lodówki No Frost. One mają wbudowany specjalny system wentylacji, który zapobiega intensywnemu osadzaniu się lodu. Takie modele z powodzeniem można rozmrażać tylko raz w roku.

6 genialnych trików, które ułatwiają pranie. Każdy powinien je znać