Posyp ruszt od grilla i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Przypalenia i brud znikną
Ruszt jest tą częścią grilla, która z reguły najbardziej ulega zabrudzeniu. Nie tylko nie wgląda to zbyt estetycznie, ale wpływa nieraz również na to, jak dobrze będziemy w stanie upiec nasze mięsiwo, czy warzywka. Co gorsze może zmienić także jego smak. Powiemy ci, czym wyczyścić ruszt od grilla. Jest na to jeden świetny, bardzo naturalny sposób.
29.04.2023 11:45
Ruszt od grilla można wyczyścić przeróżnymi specyfikami. Niestety te, które można kupić w sklepie, często zawierają chemikalia, które potencjalnie mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. A przecież chodzi o ruszt, na którym smaży się coś, co jemy. Dlatego warto sięgnąć po jak najbardziej naturalne środki czyszczące. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła sól kuchenna. Przeprowadzimy cię krok po kroku przez proces czyszczenia solą grilla.
Dlaczego tak ważne jest regularne czyszczenie rusztu od grilla?
Chodzi zarówno o efektywność jego działania, smak pieczonych potraw, jak i zdrowie osób, które będą je jadły. Zasychający tłuszcz i resztki, gdy się uzbierają w większe ilości, zaczynają blokować gorące powietrze przepływające od węgli, czy brykietu. Przez to nasze jedzonko nie opieka się równo. Największym problemem jest jednak stary, zaschnięty tłuszcz, który zaczyna kapać na węgle. W ten sposób uwalniają się z niego szkodliwe związki chemiczne, które bardzo dosłownie zatruwają nasze jedzenie. Często też pogarsza to zarazem ich smak.
Może cię również zainteresować: To sygnał, że możesz skończyć wypalanie grilla gazowego, jeśli go tak czyścisz. Wiele osób o tym nie wie
Czym wyczyścić ruszt od grilla? Sięgamy po sól
Sól kuchenna to jeden z najbardziej naturalnych środków, za pomocą których możesz wyczyścić grilla. Przy tym jest bardzo skuteczna, jeśli do zadania odpowiednio się zabierzesz. Zacznij od wyciągnięcia najlepiej prawie ostygłego rusztu i położenia go na folii aluminiowej. Następnie cały ruszt posyp sporą ilością soli (nie żałuj jej). Teraz włóż go do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Trzymaj go w nim tak długo, aż zobaczysz, że sól na ruszcie zaczęła brązowieć. Gdy tak się stanie, potraktuj to jako sygnał, by ruszt wyciągnąć. Teraz za pomocą drucianej szczotki i gąbki powinieneś być w stanie pościągać wszystkie większe i mniejsze zabrudzenia z rusztu i doczyścić go do czysta.
Może cię również zainteresować: Nie grillujesz w piekarniku, bo kapiący tłuszcz wszystko brudzi? Ten trik to odmieni!