PoradySprytny powód dla którego w każdym domu powinna być gąbka w lodówce

Sprytny powód dla którego w każdym domu powinna być gąbka w lodówce

Wszyscy chcemy, aby warzywa i owoce, które włożymy do lodówki jak najdłużej zachowały swoją świeżość, witaminy i inne wartości odżywcze. I może Ci w tym bardzo pomóc gąbka w lodówce. Jakim cudem?

trik z gąbką do naczyń fot. genialne.pl
trik z gąbką do naczyń fot. genialne.pl
Manuel

26.01.2023 | aktual.: 31.03.2023 11:52

Tak niepozorna, a przydaje się do wielu rzeczy...

Twoja kuchenna gąbka może zrobić o wiele więcej niż szorowanie naczyń. Gąbki przychodzą nam na ratunek niemal każdego dnia i to podczas wykonywania najróżniejszych czynności. Zmywają brud z naszych naczyń, czyszczą różne zabrudzone kąty, pomagają przy wielu kuchennych i łazienkowych trickach. Zazwyczaj wystarczy kilka szybkich machnięć i użycie odpowiedniej mikstury i wszystko lśni się jak nowe. Jeśli myślałeś, że gąbki są tylko do czyszczenia, pomyśl jeszcze raz. Ten niedrogi, wielozadaniowy mały przyrząd zmieni Twoje życie na więcej niż jeden sposób. Dziś pokażemy Ci taki, który może Cię totalnie zaskoczyć. Bo przypuszczalnie będzie Ci trudno uwierzyć, że gąbka może sprawić, że Twoje warzywa i owoc dłużej zachowają swoją świeżość.

gąbka w lodówce, fot. Box of Tricks/youtube
gąbka w lodówce, fot. Box of Tricks/youtube

Gąbka w lodówce - co ona tam robi?

Najprościej rzecz ujmując, w każdej sekundzie i minucie walczy z pojawiającą się w lodówce wilgocią. To normalne bowiem ,że w miejscu, w którym cały czas panują niskie temperatury pojawia się z czasem wilgoć. Zwłaszcza gdy otwierane są drzwi urządzenia i zimne powietrze wewnątrz zderza się z ciepłym powietrzem, które dostało się z zewnątrz. Na skutek tego procesu w różnych zakątkach lodówki może zacząć zbierać się wilgoć. Gdy będzie jej za dużo to zaczną ją chłonąć Twoje warzywa i owoce. To bowiem naturalny dla nich proces. co nie znaczy, że jest dla nich pożyteczny, bo sprawia, że szybciej obumierają i tracą swoje cenne składniki odżywcze. Co więcej, warzywa i owoce same wytwarzają wilgoć, która również skraca ich przydatność do spożycia.

Aby temu zapobiec umieść gąbkę w dowolnym miejscu swojej lodówki, ale najlepiej wewnątrz jednej z szuflad. Gąbka zacznie wchłaniać nadmiar wilgoci normalnie gromadzony przez owoce i warzywa i jakąkolwiek inną żywność. Ponieważ gąbka wchłania wilgoć, Twoje owoce i warzywa pozostaną bardziej suche, co pomoże im przetrwać dłużej. Potem jedyne co musisz robić to co jakiś czas wymieniać ową gąbkę na suchą (najlepiej co mniej więcej 2 tygodnie).

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu