PoradyLajfhaki11 produktów, które wcale nie trzeba przechowywać w lodowce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

11 produktów, które wcale nie trzeba przechowywać w lodowce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

Choć wydawać by się mogło, że najlepszym miejscem na przechowywanie żywności jest lodówka, okazuje się, że nie wszystkie produkty spożywcze powinny znajdować się właśnie tam. Warto zaznaczyć, że istnieje pewna ich grupa, która NIGDY nie powinna tam trafić! Poniżej przedstawiamy ich listę (zaznaczamy, że nie są to wszystkie produkty). Część z nich z pewnością Cię zaskoczy.

11 produktów, które wcale nie trzeba przechowywać w lodowce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Bogdan

17.03.2020 | aktual.: 17.03.2020 11:03

#1 Banany

Obraz

Banany w lodówce? Zapomnij! Według Canadian Product Marketing Association banany powinny być trzymane na ladzie lub stole, dopóki nie dojrzeją. Niskie temperatury spowalniają proces ich dojrzewania, podczas gdy wilgotność i ciemne lodówki przyśpieszają ich gnicie.

#2 Awokado

Obraz

Jeśli kupiłeś awokado, które nie jest jeszcze dojrzałe, pod żadnym pozorem nie wkładaj go do lodówki - przetrzymywanie go w chłodnym miejscu znacznie spowolni ten proces. Włożenie awokado do lodówki ma sens tylko wtedy, kiedy jest już dojrzałe, a póki co nie masz zamiaru go spożywać.

#3 Ziemniaki

Obraz

Ziemniaki powinny leżeć w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Zbyt niska temperatura panująca w lodówce może przyśpieszyć przemianę skrobi w cukier. Zaleca się również wyjęcie ziemniaków w plastikowych lub papierowych torebek, w których często są przechowywane.

#4 Czosnek

Obraz

Wierz lub nie, ale umieszczenie czosnku w lodówce spowoduje, że zacznie kiełkować, a dodakowo znacznie szybciej spleśnieje i stanie się gumowaty.

#5 Chleb

Obraz

Nic nie wysusza chleba bardziej niż lodówka. Temperatura wewnątrz jej panująca sprawi, że chleb bardzo szybko stanie się twardy i trudny do pogryzienia.

#6 Kawa

Obraz

Każdy rodzaj kawy wymaga zimnych, suchych i ciemnych miejsc, aby zachować swój smak i świeżość, dlatego lodówka nie jest najlepszym miejscem do jej przechowywania - chyba, że znajduje się w hermetycznym pojemniku.

#7 Oliwa z oliwek

Obraz

Przechowywanie oliwy z oliwek w lodówce spowoduje skrócenie jej przydatności. Lepiej postawić ją w ciemnym i chłodnym miejscu - w przeciwnym razie uzyskasz oliwę z oliwek o gęstości masła.

#8 Masło orzechowe

Obraz

W przeciwieństwie do większości dżemów, masło orzechowe powinno być przechowywane poza lodówką. Umieszczenie go w lodówce może sprawić, że stanie się twarde i suche. Najbezpieczniej będzie trzymać je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu (np. w szafce). Dzięki temu masło zachowa swoją gładką i miękką konsystencję.

#9 Jajka

Obraz

Tutaj zdania są podzielone, choć jedno z badań sugeruje, że przechowywanie jaj w lodówce psuje ich naturalny smak, dlatego rozsądniej jest je trzymać poza lodówką - w temperaturze pokojowej.

#10 Ketchup

Obraz

Dodawane do ketchupów konserwanty sprawiają, że ich jakość zostanie utrzymana jeszcze przez wiele dni od otwarcia, dlatego musisz, a nawet nie powinno umieszczać się ich w lodówce.

#11 Tuńczyk

Flickr
Flickr

Tak długo, jak puszka tuńczyka jest zamknięta, śmiało możesz przechowywać ją w temperaturze pokojowej. Puszkowany tuńczyk zawiera sporo konserwantów, przez co przechowywanie go w szafce kuchennej, a nie lodówce, jest jak najbardziej na miejscu.

#12 Owoce cytrusowe

Pexels
Pexels

Owoce cytrusowe potrzebują naturalnej temperatury, aby dokończyć swój proces dojrzewania. Przetrzymywanie ich w lodówkach zahamuje ten proces, ale również sprawi, że skórka szybko stanie się matowa, a w ostateczności pojawią się na niej plamki.