27 kulinarnych sztuczek, które sprawią, że mieszanie w garnkach stanie się czystą przyjemnością
Garść kulinarnych porad sprawi, że chętniej przystąpisz do gotowania, które wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko zebrać się na odwagę, zakupić odpowiednie składniki i z nożem w ręku można ruszyć na podbój kuchni. Rodzina i znajomi z pewnością docenią Twoje wysiłki i chętnie spróbują przygotowanych potraw. Nawet jeśli nie wszystkie będą w pełni udane ;)
21.09.2021 | aktual.: 21.09.2021 14:51
Oto proste kulinarne porady, które uczynią z Ciebie mistrza gotowania
PRZECHOWYWANIE
1. Do opakowania bądź pojemnika, gdzie przechowujesz mąkę bądź ryż włóż listek laurowy. Wówczas mole spożywcze i inne szkodniki będą trzymały się z daleka od kuchennych szafek.
2. Kawa straciła aromat? Wrzuć do puszki lub słoika kostkę gorzkiej czekolady i nie otwieraj opakowania przez dwa dni.
3. Pieczywa dłużej zachowa świeżość, jeśli do chlebaka włożysz surowe jabłko.
4. Bananów nie przechowujemy blisko jabłek. Wówczas znacznie szybciej dojrzeją.
5. Dojrzewanie pomidorów można przyspieszyć. Umieść je w papierowej torebce wraz z jabłkiem.
6. Odłożona na później resztka cebuli nie straci aromatu, jeżeli posmarujesz ją odrobinką masła.
PIECZENIE
7. Biszkopt po upieczeniu nie opadnie, jeśli natłuścisz tylko dno tortownicy.
8. Bakalie nie opadną na dno ciasta, jeśli wcześniej obtoczysz je w mące.
9. Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość i będzie puszyste, jeśli zamiast mleka dodasz kefir.
10. Jeśli chcesz, aby kawałek tortu dłużej zachował świeżość, przytwierdź do niego kawałki pszennego chleba.
GOTOWANIE
11. Nie sól wątróbki przed smażeniem. Stanie się twarda i mało smaczna.
12. Miękkie pomidory bardzo trudno pokroić na zgrabne plasterki. Dlatego na 20 minut przed przygotowaniem np. sałatki umieść je w lodowatej wodzie.
13. Olej bądź inny tłuszcz nie będzie rozpryskiwał się na boki, jeśli na patelnię wsypiesz szczyptę soli.
14. Po dodaniu do jajecznicy odrobiny mleka, zyska ona puszystą konsystencję.
15. Przesoloną zupę można uratować. Włóż do garnka połówkę surowego ziemniaka i gotuj go przez kilka minut. Warzywo wchłonie sól.
16. Ryż pozostanie sypki i nie sklei się, jeżeli podczas gotowania dodasz do wody łyżkę soku z cytryny.
17. Sos z powodzeniem zagęści dodatek startej cukinii. To zdrowsza alternatywa pszennej mąki.
18. Ryba przywiera do rusztu podczas grillowania? Ułóż na nim plasterki cytryny i na takiej kołderce umieść rybę. Dzięki temu nie rozpadnie się i zyska cytrusowy aromat.
19. Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, wrzuć do garnka liść laurowy bądź kawałek suchej skórki od chleba.
20. Wysuszona pieczeń wieprzowa? Do piekarnika, wraz z mięsem, włóż garnuszek wypełniony wodą. Danie będzie wilgotne i sprężyste.
21. Skorupkę jajka można łatwo wyjąć z miski pełnej surowych białek. Wystarczy, że najpierw umoczysz palec w wodzie.
22. Warzyw nie moczymy w wodzie. Wówczas tracą wszystkie składniki odżywcze. Należy przygotować je bezpośrednio przed obróbką termiczną.
23. Chcesz uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasoli? Mocz ją w wodzie z dodatkiem kminku.
24. Pusta butelka po ketchupie to świetny dozownik ciasta naleśnikowego.
INNE KULINARNE PORADY
25. Masz problem z otwieraniem słoików? Załóż na dłonie gumowe rękawiczki lub grubszą gumkę na zakrętkę i przystąp do dzieła.
26. Jeśli na patelni utrzymuje się zapach smażonej ryby, wyłóż na nią fusy pozostałe po parzeniu kawy.
27. Zanieczyszczona mikrofalówka? Wlej szklankę wody do naczynia żaroodpornego i wciśnij sok z całej cytryny. Włóż do kuchenki, nastaw maksymalną moc oraz odczekaj 5 minut. Ściereczką usuń zabrudzenia.
Kulinarne porady zdecydowanie ułatwią przygotowanie potraw. Który trik jest według Ciebie najbardziej przydatny?