Prosty trik na przywierające mięso do tacki i rusztu grilla
Siedzisz sobie ze znajomymi w swoim ogródku przy grillu. Czekasz aż mięsko i warzywa będą gotowe. Nagle próbujesz je podnieść z rusztu i jedzonko rwie ci się na kilka kawałków, bo jego fragment przylepił się nadpalonym tłuszczem do metalu. Co zrobić, żeby mięso nie przywierało do tacki? Pokażemy ci dwa sprytne triki na to.
30.04.2023 12:38
Przywierające do rusztu, rozwalające się mięsko może zepsuć niejednego grilla. Zwłaszcza jeśli w wyniku tego jakiś kawałek jeszcze wpadnie pomiędzy brykiet, czy węgiel. Nie dość, że może wystawić cię to na docinki rodziny i znajomych, to narobi ci sporej ilości pracy z czymś, co powinno być proste. Unikniesz tego typu problemów, jeśli trochę niekonwencjonalnie podejdziesz do tematu.
Co zrobić, żeby mięso nie przywierało do tacki?
Aby zapobiec tego rodzaju sytuacji, możesz posłużyć się plastrami pokrojonej cytryny lub połówką ziemniaka.
Może cię również zainteresować: To sygnał, że możesz skończyć wypalanie grilla gazowego, jeśli go tak czyścisz. Wiele osób o tym nie wie
Plastry pokrojonej cytryny
Zacznij od położenia kilku plastrów cytryny (najlepiej grubszych) na ruszcie. Ułóż ich tyle, aby były w stanie uformować odpowiednio szeroką i wygodną "tackę" pod mięsko, które zaraz na nie położysz.
Teraz weź kawałek mięsa, który chcesz upiec i połóż go na te cytryny. Następnie grilluj taki kawałek tak, jakbyś to robił zazwyczaj. Jego upieczenie przypuszczalnie zajmie odrobinkę dłużej czasu, ale nie będzie to na tyle duża różnica, byś ją poczuł. A całkowicie zabezpieczysz twoje mięso przed przywarciem do rusztu i bardzo łatwo je z niego zdejmiesz. Minusem tego rozwiązania jest to, że nasiąknie ono mniej lub bardziej aromatem cytryny, który nie każda osoba musi lubić (i nie do każdego rodzaju mięsa będzie on pasował).
Połówka ziemniaka
Zacznij od przekrojenia ziemniaka na pół, a następnie nabij go na widelec. Jedyne co musisz teraz nim zrobić, to natrzeć dokładnie pręty rusztu. Zobaczysz w efekcie, że mięso i warzywa będą dużo rzadziej do niego przywierać. Przy tej metodzie jest może nieco więcej pracy i nie zapobiega ona całkowicie przywieraniu, ale jest dobrą alternatywą, jeśli nie chcesz, aby twoje mięso miało lekko cytrynowy aromat.
Może cię również zainteresować: Nie grillujesz w piekarniku, bo kapiący tłuszcz wszystko brudzi? Ten trik to odmieni!