12 warzyw, które prawdopodobnie przechowywałeś w zły sposób

Jak większość osób pewnie kupujesz warzywa na targu lub w sklepie, następnie pakujesz je do plastikowych reklamówek, zabierasz do domu i układasz w lodówce. I pewnie wydaje Ci się, że są one bezpieczne (w końcu znajdują się w chłodnym miejscu!), jednak nie do końca jest to prawdą...

Obrazek
Katarzyna
SKOMENTUJ

#1 Świeża kukurydza

Obrazek
pixabay.com

Jeśli kupujesz świeżą kukurydzę najlepiej będzie jeśli nie będziesz jej trzymać przez długie dni w lodówce, lecz zjesz tak szybko jak to możliwe. Jeśli potrzebujesz przechować kukurydzę, pozostaw ją w łupce na maksymalnie 3 dni.

#2 Cebule

Obrazek
pixabay.com

Powinno się je przechowywać w suchym ale chłodnym miejscu. Ze względu na to, że cebule łatwo absorbują wilgoć i mogą szybko gnić, lepiej nie trzymać ich w lodówce. Najlepszym miejscem na to warzywo jest ciemne, suche i chłodne miejsce, z dobrą wentylacją np. spiżarka, piwnica lub garaż. Warto trzymać ją osobno, ponieważ może wydzielać ostry zapach, który przejdzie na inne warzywa.

#3 Ziemniaki

Obrazek
pixabay.com

Podobnie jak cebule, należy przechowywać je w zimnym, ciemnym i chłodnym miejscu. Trzymanie ich w lodówce powoduje, że skrobia zamienia się w cukry, które mogą mieć wpływ na smak i konsystencję ziemniaków. Jeśli kupujesz ziemniaki w plastikowej torbie, lepiej zastąp ją tą papierową lub workiem z juty. Ważne aby ziemniaki miały wentylacje.

#4 Liście sałaty

Obrazek
youtube.com

Kiedy sałata przez długi czas jest narażona na działanie wilgoci jej liście mogą stać się rozmiękłe i niesmaczne. Jeśli chcesz, zachować ich świeżość ważne jest, aby sprawdzić czy nie są one suche. Weź duży pojemnik do przechowywania żywności i wyłóż go ręcznikiem papierowym. Postaw sałatę na równej warstwie, przykryj papierowymi ręcznikami, następnie dodaj pokrywkę i umieść liście sałaty do lodówki. Możesz też zawinąć je w ręcznik papierowy i włożyć do woreczków strunowych.

#5 Czosnek

Obrazek
pixabay.com

Czosnek nie powinien być trzymany w lodówce chociaż preferuje chłodne i zaciemnione miejsca. Najlepiej znaleźć miejsce, które jest dobrze wentylowane, lecz utrzymuje w miarę stałą temperaturę. Dobrze trzymać czosnek w siatkowej torbie.

#6 Ogórki

Obrazek
pixabay.com

Ogórki nie za bardzo lubią zimno, dlatego lepiej nie trzymać ich przez dłuższy czas w lodówce. Najlepszym sposobem jest umycie ich, a następnie dokładne wysuszenie (zbyt duża ilość wilgoci sprawi, że szybciej stracą świeżość). Po przepłukaniu ogórków warto zawinąć je w ręcznik papierowy i umieścić w worek foliowy z wentylacją (najlepiej w niedomknięty woreczek strunowy), a ten do lodówki. Upewnij się jednak, że nie jest to najchłodniejsze miejsce w lodówce.

#7 Brukselka

Obrazek
pixabay.com

Brukselka najlepiej zachowuje się gdy nie zostaje odłączona od łodygi. Warto przechowywać je w lodówce w misce lub pojemniku bez przykrywki. Nawet jeśli liście brukselki zwiędną, jego wnętrze wciąż nadaje się do jedzenia.

#8 Bakłażan

Obrazek
pixabay.com

Bakłażan jest wrażliwy na niskie temperatury i najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej z dala od lodówki. Warto przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Nie umieszczaj go w reklamówce!

#9 Szparagi

Przechowywanie szparagów może być nieco uciążliwe, ponieważ potrzebują one dużo wody, aby zachować swoją świeżość. Najlepiej jeśli przewiążesz je wstążką i umieścisz w misce lub pojemniku z niewielką ilością wody. Jednak jeśli chcesz żeby szparagi przetrwały kilka dni, dobrze jest przykryć pojemnik plastikową torbą.

#10 Buraki

Obrazek
pixabay.com

Jeśli dobrze je przechowujesz możesz trzymać je nawet do 3 miesięcy! Warto odseparować je buraki od ich zielonej części, ponieważ to może sprawić, że szybciej się popsują. Po odcięciu zielonej części umieść buraki w plastikowej torebce, zamknij i włóż do szuflady w lodówce.

#11 Seler

Obrazek
pixabay.com

Seler potrzebuje pewnej hydratacji, aby zachować świeżość - gdy traci wodę, więdnie. Najlepszym sposobem przechowywania jest zapakowanie go w folię aluminiową. Warto ciasno owinąć go folią, aby wilgoć nie uciekła.

#12 Cebulka szczypiorkowa

Cebulkę można przechowywać w lodówce, a najlepszym sposobem ich przechowywania jest postawienie ich w pojemniku (np. słoiku) wypełnionym wodą oraz przykrycie całości reklamówką.

A Ty jakie znasz sposoby na przechowywanie żywności?

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo