PoradyLajfhaki12 warzyw, które prawdopodobnie przechowywałeś w zły sposób

12 warzyw, które prawdopodobnie przechowywałeś w zły sposób

Jak większość osób pewnie kupujesz warzywa na targu lub w sklepie, następnie pakujesz je do plastikowych reklamówek, zabierasz do domu i układasz w lodówce. I pewnie wydaje Ci się, że są one bezpieczne (w końcu znajdują się w chłodnym miejscu!), jednak nie do końca jest to prawdą...

12 warzyw, które prawdopodobnie przechowywałeś w zły sposób
Katarzyna

16.03.2020 | aktual.: 16.03.2020 11:52

#1 Świeża kukurydza

pixabay.com
pixabay.com

Jeśli kupujesz świeżą kukurydzę najlepiej będzie jeśli nie będziesz jej trzymać przez długie dni w lodówce, lecz zjesz tak szybko jak to możliwe. Jeśli potrzebujesz przechować kukurydzę, pozostaw ją w łupce na maksymalnie 3 dni.

#2 Cebule

pixabay.com
pixabay.com

Powinno się je przechowywać w suchym ale chłodnym miejscu. Ze względu na to, że cebule łatwo absorbują wilgoć i mogą szybko gnić, lepiej nie trzymać ich w lodówce. Najlepszym miejscem na to warzywo jest ciemne, suche i chłodne miejsce, z dobrą wentylacją np. spiżarka, piwnica lub garaż. Warto trzymać ją osobno, ponieważ może wydzielać ostry zapach, który przejdzie na inne warzywa.

#3 Ziemniaki

pixabay.com
pixabay.com

Podobnie jak cebule, należy przechowywać je w zimnym, ciemnym i chłodnym miejscu. Trzymanie ich w lodówce powoduje, że skrobia zamienia się w cukry, które mogą mieć wpływ na smak i konsystencję ziemniaków. Jeśli kupujesz ziemniaki w plastikowej torbie, lepiej zastąp ją tą papierową lub workiem z juty. Ważne aby ziemniaki miały wentylacje.

#4 Liście sałaty

youtube.com
youtube.com

Kiedy sałata przez długi czas jest narażona na działanie wilgoci jej liście mogą stać się rozmiękłe i niesmaczne. Jeśli chcesz, zachować ich świeżość ważne jest, aby sprawdzić czy nie są one suche. Weź duży pojemnik do przechowywania żywności i wyłóż go ręcznikiem papierowym. Postaw sałatę na równej warstwie, przykryj papierowymi ręcznikami, następnie dodaj pokrywkę i umieść liście sałaty do lodówki. Możesz też zawinąć je w ręcznik papierowy i włożyć do woreczków strunowych.

#5 Czosnek

pixabay.com
pixabay.com

Czosnek nie powinien być trzymany w lodówce chociaż preferuje chłodne i zaciemnione miejsca. Najlepiej znaleźć miejsce, które jest dobrze wentylowane, lecz utrzymuje w miarę stałą temperaturę. Dobrze trzymać czosnek w siatkowej torbie.

#6 Ogórki

pixabay.com
pixabay.com

Ogórki nie za bardzo lubią zimno, dlatego lepiej nie trzymać ich przez dłuższy czas w lodówce. Najlepszym sposobem jest umycie ich, a następnie dokładne wysuszenie (zbyt duża ilość wilgoci sprawi, że szybciej stracą świeżość). Po przepłukaniu ogórków warto zawinąć je w ręcznik papierowy i umieścić w worek foliowy z wentylacją (najlepiej w niedomknięty woreczek strunowy), a ten do lodówki. Upewnij się jednak, że nie jest to najchłodniejsze miejsce w lodówce.

#7 Brukselka

pixabay.com
pixabay.com

Brukselka najlepiej zachowuje się gdy nie zostaje odłączona od łodygi. Warto przechowywać je w lodówce w misce lub pojemniku bez przykrywki. Nawet jeśli liście brukselki zwiędną, jego wnętrze wciąż nadaje się do jedzenia.

#8 Bakłażan

pixabay.com
pixabay.com

Bakłażan jest wrażliwy na niskie temperatury i najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej z dala od lodówki. Warto przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Nie umieszczaj go w reklamówce!

#9 Szparagi

Przechowywanie szparagów może być nieco uciążliwe, ponieważ potrzebują one dużo wody, aby zachować swoją świeżość. Najlepiej jeśli przewiążesz je wstążką i umieścisz w misce lub pojemniku z niewielką ilością wody. Jednak jeśli chcesz żeby szparagi przetrwały kilka dni, dobrze jest przykryć pojemnik plastikową torbą.

#10 Buraki

pixabay.com
pixabay.com

Jeśli dobrze je przechowujesz możesz trzymać je nawet do 3 miesięcy! Warto odseparować je buraki od ich zielonej części, ponieważ to może sprawić, że szybciej się popsują. Po odcięciu zielonej części umieść buraki w plastikowej torebce, zamknij i włóż do szuflady w lodówce.

#11 Seler

pixabay.com
pixabay.com

Seler potrzebuje pewnej hydratacji, aby zachować świeżość - gdy traci wodę, więdnie. Najlepszym sposobem przechowywania jest zapakowanie go w folię aluminiową. Warto ciasno owinąć go folią, aby wilgoć nie uciekła.

#12 Cebulka szczypiorkowa

Cebulkę można przechowywać w lodówce, a najlepszym sposobem ich przechowywania jest postawienie ich w pojemniku (np. słoiku) wypełnionym wodą oraz przykrycie całości reklamówką.

A Ty jakie znasz sposoby na przechowywanie żywności?