PoradyPrzetrzyj nim ruszt. Stworzy powłokę ochronną, do której nic nie przywrze

Przetrzyj nim ruszt. Stworzy powłokę ochronną, do której nic nie przywrze

Poznaj sposób na nieprzywierający ruszt i bezpiecznie grilluj swoje potrawy. Ten niezawodny patent wymaga użycia tylko jednego składnika. Przekonaj się, jakie to proste.

sposób na nieprzywierający ruszt, fot. gettyimages
sposób na nieprzywierający ruszt, fot. gettyimages

01.05.2023 13:32

Ciepłe miesiące w roku idealny czas, aby nawet codziennie rozpalać grilla. W końcu dania prosto z rusztu są dużo smaczniejsze i zdrowsze od tych przygotowywanych na patelni. Co więcej, samo grillowanie to świetny pretekst do zaproszenia znajomych na wspólne pogaduchy. A chyba nie ma nic lepszego niż czas spędzony z życzliwymi osobami przy dobrym jedzeniu.

Patent na nieprzywierający ruszt

Oczywiście o grillowy ruszy trzeba dbać szczególnie. Przede wszystkim czyść go po każdym użyciu. Nie mogą zalegać na nim resztki jedzenia oraz przypalony tłuszcz. Te składniki mogą wydzielać toksyczne opary. Jednak do niektórych rusztów warzywa czy mięso uporczywie przywiera. To znacznie pogarsza jakość grillowania. Jak można temu zaradzić? Sposób jest prosty. Najpierw rozpal grilla. Późnej weź ziemniaka, przekrój go na pół i potrzyj jego miąższem ruszt. Skrobia w nim zawarta stworzy powłokę ochronną i sprawi, że żaden składnik nie przywrze do rusztu. To naprawdę proste i genialne rozwiązanie.

sposób na nieprzywierający ruszt, fot. gettyimages
sposób na nieprzywierający ruszt, fot. gettyimages

Sposoby na udanego grilla

Każdy może stać się mistrzem swojego ogródka i urządzić fenomenalne barbeque, o którym zaproszeni goście będą jeszcze długo mówić. Zobacz, co może Ci w tym pomóc.

  • Najlepszy patent na kurczaka z grilla pochodzi z Włoch i zwie się al mattone. Całego kurczaka rozpłaszcz i połóż na ruszcie. Następnie przyciśnij go żeliwną patelnię, ciężkim garnkiem lub zwykłą cegłą owiniętą w folię aluminiową. Po upieczeniu drób będzie soczysty, a skórka chrupiąca.
  • Do zrobienia szaszłyków możesz użyć gałązek rozmarynu. One z powodzeniem zastąpią drewniane patyczki i nadadzą potrawie aromatu.
  • Jeżeli do przygotowywania szaszłyków wykorzystujesz jednak drewniane patyczki, to koniecznie namocz je wcześniej w wodzie. Dzięki temu nie zwęglą się szybko.
  • Jak zrobić soczyste burgery? Podczas pieczenia na kotlety połóż kostkę lodu lub piwa. Mięso na pewno nie wyschnie i będzie delikatne.
sposób na nieprzywierający ruszt, fot. gettyimages
sposób na nieprzywierający ruszt, fot. gettyimages

Sposób na nieprzywierający ruszt grilla