Przyjrzyj się dobrze tej części truskawek. Ona zdradzi, czy owoce są z Polski, czy z importu
Czy wiesz, jak rozpoznać polskie truskawki na bazarze czy w sklepie? To zadanie może wydawać się trudne, ale jest możliwe do wykonania.
29.05.2023 14:10
Maj to miesiąc, kiedy na straganach oraz w marketach pojawiają się już truskawki. Czasami trudno ocenić, czy pochodzą z krajowych zbiorów, czy też przyjechały z zagranicy. To ważne, gdyż nasz rodzimy produkt jest znacznie smaczniejszy oraz słodszy. Wszystko dlatego, że nie musiały znosić długiego transportu. Owoce importowane są zrywane z krzaczka jeszcze niedojrzałe. Natomiast polskie truskawki zbiera się wtedy, kiedy są czerwone i w pełni dojrzałe.
Jak rozpoznać polskie truskawki?
Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się już w kwietniu. Wówczas dostępne są owoce uprawiane w tunelach i szklarniach. Później pojawiają się te, które pochodzą z upraw gruntowych.
- Najpierw zwróć uwagę na kształt. Polskie owoce są zwykle kuliste, sercowate i mają różną wielkość. Gatunki importowane są duże, podłużne i mają regularny kształt.
- Później przyjrzyj się szypułce. Jeśli kolor owocu przy szypułce jest jaśniejszy, to znak, że może on pochodzić z innego kraju i był zbierany jeszcze niedojrzały. Natomiast krajowe truskawki powinny mieć równomierną barwę. Dodatkowo polskie truskawki gruntowe mają dosyć małe szypułki. Tymczasem okazy przybyłe z zagranicy posiadają dość duże szypułki.
- Na koniec powąchaj truskawki tuż przy szypułce. Jeśli aromat jest świeży, intensywny, a szypułka odstaje od owocu, to prawdopodobnie trafiłeś na rodzime truskawki. Tymczasem zaniepokoić powinny Cię klapnięte szypułki wydzielające mdły zapach.
Może cię również zainteresować: Posadź ją w ogrodzie. Jej owoce zbierzesz przed truskawkami!
Jak przechowywać truskawki po zakupie?
Jeżeli już upewniłeś się, że kupiłeś polskie truskawki, to musisz też wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać.
- Owocom przeznaczonym do przechowywania nie odrywaj szypułek i nie myj ich. Moczenie w wodzie sprawi, że staną się gąbczaste oraz miękkie.
- Truskawki trzymaj w lodówce. Przed podaniem potrzymaj je przez ok. pół godziny w temperaturze pokojowej.
- Owoców nie wkładaj do plastikowych woreczków ani pojemników z przykrywką.
- Najlepszym pojemnikiem do przechowywania jest łubianka lub koszyk. Możesz je także wyłożyć na tacę, przykryć papierem i umieścić na górnej półce w lodówce.