Przyjrzyj się dobrze tej części truskawek. Ona zdradzi, czy owoce są z Polski, czy z importu

Czy wiesz, jak rozpoznać polskie truskawki na bazarze czy w sklepie? To zadanie może wydawać się trudne, ale jest możliwe do wykonania.

jak rozpoznać polskie truskawki, fot. freepik
jak rozpoznać polskie truskawki, fot. freepik

29.05.2023 14:10

Maj to miesiąc, kiedy na straganach oraz w marketach pojawiają się już truskawki. Czasami trudno ocenić, czy pochodzą z krajowych zbiorów, czy też przyjechały z zagranicy. To ważne, gdyż nasz rodzimy produkt jest znacznie smaczniejszy oraz słodszy. Wszystko dlatego, że nie musiały znosić długiego transportu. Owoce importowane są zrywane z krzaczka jeszcze niedojrzałe. Natomiast polskie truskawki zbiera się wtedy, kiedy są czerwone i w pełni dojrzałe.

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się już w kwietniu. Wówczas dostępne są owoce uprawiane w tunelach i szklarniach. Później pojawiają się te, które pochodzą z upraw gruntowych.

  • Najpierw zwróć uwagę na kształt. Polskie owoce są zwykle kuliste, sercowate i mają różną wielkość. Gatunki importowane są duże, podłużne i mają regularny kształt.
  • Później przyjrzyj się szypułce. Jeśli kolor owocu przy szypułce jest jaśniejszy, to znak, że może on pochodzić z innego kraju i był zbierany jeszcze niedojrzały. Natomiast krajowe truskawki powinny mieć równomierną barwę. Dodatkowo polskie truskawki gruntowe mają dosyć małe szypułki. Tymczasem okazy przybyłe z zagranicy posiadają dość duże szypułki.
  • Na koniec powąchaj truskawki tuż przy szypułce. Jeśli aromat jest świeży, intensywny, a szypułka odstaje od owocu, to prawdopodobnie trafiłeś na rodzime truskawki. Tymczasem zaniepokoić powinny Cię klapnięte szypułki wydzielające mdły zapach.
jak rozpoznać polskie truskawki, fot. freepik
jak rozpoznać polskie truskawki, fot. freepik

Jak przechowywać truskawki po zakupie?

Jeżeli już upewniłeś się, że kupiłeś polskie truskawki, to musisz też wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać.

  • Owocom przeznaczonym do przechowywania nie odrywaj szypułek i nie myj ich. Moczenie w wodzie sprawi, że staną się gąbczaste oraz miękkie.
  • Truskawki trzymaj w lodówce. Przed podaniem potrzymaj je przez ok. pół godziny w temperaturze pokojowej.
  • Owoców nie wkładaj do plastikowych woreczków ani pojemników z przykrywką.
  • Najlepszym pojemnikiem do przechowywania jest łubianka lub koszyk. Możesz je także wyłożyć na tacę, przykryć papierem i umieścić na górnej półce w lodówce.
jak rozpoznać polskie truskawki, fot. freepik
jak rozpoznać polskie truskawki, fot. freepik