Rodzaje noży kuchennych i ich zastosowanie. Oto, który do czego użyć

Każde zadanie w kuchni będzie Ci łatwiej wykonać, jeżeli będziesz wiedział jakiego narzędzia najlepiej użyć. Za chwilę przedstawimy Ci podstawowe rodzaje noży kuchennych, z których powszechnie się korzysta.

Obrazekrodzaje noży kuchennych fot. freepik
Manuel

Rodzaje noży kuchennych

Oto podstawowe rodzaj noży, jakie możesz spotkać w kuchni:

#1 Nóż szefa kuchni

Jak sama nazwa wskazuje, nóż szefa kuchni jest klasyczny i wszechstronny; kiedy ludzie myślą o nożach kuchennych, to zazwyczaj chodzi właśnie o ten. Wśród innych typów noży, nóż szefa kuchni jest najbardziej uniwersalny. Ma kształt podobny do trójkąta prostokątnego z zakrzywionym bokiem. Każdy, od kucharzy amatorów do mistrzów kuchni, użyje noża szefa kuchni do takich rzeczy jak wszelkie skomplikowane cięcia, krojenie sera i mięsa oraz krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów. Ostry czubek noża szefa kuchni sprawia, że jest on również zdolny do bardzo delikatnych cięć.

#2 Nóż do usuwania kości

Nóż do usuwania kości może wyglądać na niepozorny, ale jest to jeden z najpotężniejszych noży w każdym zestawie narzędzi kuchennych. Nóż ten ma długie, cienkie ostrze idealne do usuwania resztek mięsa z kości; świetnie przycina się nim łopatkę wieprzową, tak, aby wydobyć jak najwięcej mięsa.

#3 Nóż do chleba

Nóż do chleba jest chyba najbardziej oczywistym z całej grupy. Jest bardzo długi i posiada grube ząbkowane ostrze, które pomaga w przecinaniu dużych kawałków pieczywa. Żaden inny nóż się w tym zadaniu równie dobrze nie sprawdza.

Obrazek
Rodzaje noży kuchennych, fot. freepik

#4 Nóż do krojenia

Nóż do krojenia jest niezbędny w każdej kuchni. Jego krótka rączka i małe, ostre ostrze sprawiają, że doskonale sprawdza się w różnych sytuacjach, takich jak obieranie owoców i warzyw, krojenie żywności na bardzo małe kawałki lub wykonywanie innych delikatnych czynności.

#5 Tasak

Ze swoim prostokątnym ostrzem i wyglądem przypominającym siekierę, tasak jest jednym z najbardziej uderzających wizualnie typów noży. Standardowy tasak to bardzo wytrzymałe narzędzie, dobrze nadające się do przecinania dużych, twardych warzyw, dużych kawałków mięsa, a nawet niektórych miękkich kości.

Obrazek
rodzaje noży kuchennych ot. freepik

#6 Nóż do carvingu

Nóż do carvingu najlepiej nadaje się do wycinania grubych kawałków mięsa. Najlepiej nadaje się do krojenia brzucha wieprzowego, łopatki wieprzowej i szpondra wołowego; długie ostrze noża daje dużą siłę nacisku, aby przeciąć twarde ścięgna w tych kawałkach mięsa.

#7 Nóż użytkowy

Nazwa noża użytkowego mówi wszystko: jest bardzo uniwersalny. Noże użytkowe nie są tak zdefiniowane jak inne rodzaje noży, ale mają zazwyczaj proste uchwyty i ostre spiczaste końcówki; czasami tylko jedna strona jest zaostrzona, ale czasami obie strony są ostre. Można je określić jako coś pomiędzy nożem do krojenia a nożem szefa kuchni.

Obrazek
Rodzaje noży kuchennych, fot. freepik

#8 Nóż Santoku

Wygląda on jak skrzyżowanie noża szefa kuchni z tasakiem: ma tępy grzbiet, który wygina się w kierunku lekko zakrzywionego ostrego ostrza. Jego cieńsze ostrze pozwala na nieco bardziej skupione krojenie niż w przypadku noża szefa kuchni, a krótsze ostrze i tępy czubek sprawiają, że jest on doskonały do szybkiego siekania ziół, owoców i warzyw. Jest jednak równie dobry w krojeniu mięsa, co czyni go prawdziwie uniwersalnym nożem.

Obrazek
nóż santoku fot. freepik

#9 Nóż do filetów

Pomaga on uporać się z jednym z najbardziej irytujących zadań w świecie kuchni: krojeniem ryb. Użycie niewłaściwego noża lub noża z tępym ostrzem może uszkodzić kawałek ryby, co sprawi, że będzie ona bardzo trudna do przyrządzenia. Nóż do filetów rozwiązuje ten problem. Ostrze noża do filetów jest cienkie i ostre, czasami z ostrymi jak brzytwa zakrętami, co ułatwia wycinanie mięsa z ryby. Jest to doskonały nóż do dzielenia całej ryby na części, ale sprawdza się również przy odcinaniu ości od filetów rybnych.

#10 Nożyce kuchenne

Na pierwszy rzut oka nożyce kuchenne wyglądają jak jedno z najbardziej zbędnych narzędzi kuchennych. Ale bardziej doświadczeni kucharze z reguły je sobie mocno cenią. Służą do cięcia przeróżnych rzeczy w kuchni, od ziół po opakowania żywności.

#11 Nóż Nakiri

To narzędzie, które wygląda jak skrzyżowanie tasaka z nożem santoku. Jest świetnym narzędziem do siekania. Jego twarda rękojeść i długie, mocne prostokątne ostrze idealnie nadają się do krojenia warzyw w plastry i kostkę. Ponadto nóż nakiri jest niesamowity do cięcia sałaty, kapusty i warzyw korzeniowych, w których krótsze noże mogą się czasem zaciąć.

Sztuczki marketingowe, które stosuje na nas Biedronka

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo