PoradyRyby ze smażalni, których lepiej unikać na wakacjach. Lepiej ich nie jeść

Ryby ze smażalni, których lepiej unikać na wakacjach. Lepiej ich nie jeść

Ryby ze smażalni, których lepiej unikać na wakacjach. Lepiej ich nie jeść
Manuel
21.07.2022 09:02

Ci z nas, którzy w tym sezonie odwiedzą polskie morze pewnie chcieliby wiedzieć, które ryby z Bałtyku warto zamawiać w restauracjach, a których lepiej jest unikać. W tym artykule wyjaśnimy wszelkie wątpliwości.

Szumny marketing

Po pierwsze musisz mocno uważać na reklamy w stylu: „Świeże ryby prosto z kutra”, „Ryby z porannego połowu”, „Świeżutki dorsz z Bałtyku”. W dużej mierze są to tylko hasła marketingowe, które z prawdą mają niewiele wspólnego. Choć w pojedynczych przypadkach może być inaczej. Najlepiej zrezygnuj ze smażalni, które mają dużo pozycji w menu. W takim wypadku większość ryb będzie na 100% mrożona. Zwykle najlepiej zjesz w małych, niepozornych budkach oddalonych od plaży i atrakcji turystycznych. Z zewnątrz mogą nie wyglądać atrakcyjnie, ale prawdopodobieństwo, że zjesz tam świeżą rybę jest dużo większe.

freepik
freepik

"Panie! Czy aby na pewno ta ryba jest z Bałtyku?"

Warto wiedzieć, że nie wszystkie ryby sprzedawane w smażalniach pochodzą z Bałtyku. Unikaj przede wszystkim pangi (sprowadzana z Wietnamu) i tilapii (importowana z Chin). W Bałtyku nie poławia się także: mintaja, halibuta, morszczuka i okonia. Jaką rybę zatem zamówić? Najlepszym wyborem będzie flądra, śledź i szproty. W polskim morzu łowi się również: węgorza, turbota, solę, belonę, łososia (niestety w większości przypadków sprzedaje się w restauracjach łososia norweskiego).

Uwaga na dorsza!

Dorsz jest bardzo popularną i smaczną rybą, ale musisz wiedzieć, że istnieje coś takiego jak okres ochronny na połowy ryb. Zdarza się to, gdy na skutek połowów populacja danej ryby jest tak mała, że dalsze połowy groziłyby jej zanikiem. Obecnie został przedłużony okres ochronny na połów dorsza we wschodniej części Bałtyku (czyli "naszej"). Obowiązuje już on od 3 lat i nie zapowiada się na to, że zostanie szybko zniesiony. W związku z tym, nie ma szans, aby zjeść nad polskim morzem świeżego dorsza. Te oferowane w menu pochodzą z Atlantyku i są mrożone.

A tutaj przeczytasz o tym, czy można pic alkohol na plaży. Wyjaśniamy kiedy tak, a kiedy nie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także