PoradyŚcięgna z piersi kurczaka pozbywam się jednym ruchem. Bez krojenia i szarpania

Ścięgna z piersi kurczaka pozbywam się jednym ruchem. Bez krojenia i szarpania

Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka fot. genialne.pl
Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka fot. genialne.pl

14.12.2022 10:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zobacz, jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka. To naprawdę banalnie proste, a jako jedyny gadżet będzie potrzebny Ci tylko widelec.

Czasami zdarza się, że w sklepie kupisz piersi z kurczaka, które zawierają białe ścięgna. Wyglądają one nieestetycznie i mogą odebrać całą chęć przygotowania drobiu. Okazuje się jednak, że można je w bardzo prosty sposób usnąć. I wcale nie musisz mozolnie wykrawać ich z mięsa. Patent jest dużo prostszy.

Jak pozbyć się ścięgien z piersi kurczaka?

Najpierw przygotuj widelec i ręcznik papierowy. Następnie zlokalizuj białe ścięgno. Przytrzymaj je za pomocą ręcznika papierowego. Kolejny krok to włożenie ścięgna pomiędzy ząbki widelca.

Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka, fot. Genialne
Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka, fot. Genialne

Kiedy już to zrobisz, to energicznie pociągnij widelec.

Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka, fot. Genialne
Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka, fot. Genialne

I gotowe! Ścięgno bardzo szybko oddzieli się od mięsa. Ta metoda oczyszczania drobiu zajmie Ci dosłownie kilka sekund, a jest niezwykle skuteczna. Dodatkowo wszystko zrobisz bez bałaganu.

Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka, fot. Genialne
Jak usunąć ścięgna z piersi kurczaka, fot. Genialne

Nawyki kuchenne, które wykonujesz nieprawidłowo

  • Przed włożeniem kurczaka do piekarnika nie należy myć go pod bieżącą wodą. Dodatkowo na surowym mięsie znajdują się bakterie, które bardzo łatwo można przenieść na blat, zlew, a nawet ubranie. Dużym grzechem jest także moczenie udek czy piersi przed włożeniem ich do lodówki. Wówczas możesz mieć pewność, że dużo szybciej staną się nieświeże. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, które powodują psucie się żywności.
  • Nie należy kroić mięsa bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Odczekaj 10-20 minut (wszystko zależy od wielkości porcji). Podczas obróbki termicznej włókna mięśniowe zwężają się, a skórka twardnieje. Kilkunastominutowy „odpoczynek” sprawi, że włókna rozluźnią się, a soki równomiernie rozejdą się po całym kawałku.
  • Istnieją produkty żywnościowe, które przechowywane w lodówce tracą swój smak, wartość odżywczą, a nawet szybciej się psują. Na czele listy znajdują się egzotyczne owoce (banany, mango, cytrusy), pomidory, papryka, ziemniaki, rośliny strączkowe, miód, cebula, kawa, a także chleb.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Mamy prosty i sprawdzony sposób!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także