Nie wyrzucaj kasy na warzywa, które zgniją. Tak przechowane są świeże nawet do kilku tygodni
Poznaj sposoby na przedłużenie trwałości warzyw i nie wyrzucaj ich już do kosza. Dzięki prostym trikom będziesz mógł przechowywać w lodówce bez stresu rzodkiewki czy sałatę.
Każdy z nas wyrzucił do kosza niedojedzonego i spleśniałego pomidora lub sałatę, która z czasem zrobiła się brązowa. Czasami nie zdążymy skonsumować wszystkich warzyw, a one już zaczną się psuć. Jak sobie z tym poradzić?
Ogórki
Jeżeli zostały Ci plasterki ogórka, to przechowuj je w lodówce w misce z zimną wodą. Dzięki temu zachowają chrupkość i nie zeschną się.
Jak przechowywać sałatę?
Ma tendencje do więdnięcia i utraty jędrności. Aby temu zapobiec najpierw oderwij wszystkie liście. Później umyj je, wysusz i zawiń w wilgotne ręczniki papierowe. Takie pakunki włóż do lodówki.
Marchew
Aby szybko nie spleśniała, to koniecznie przechowuj ją osobno i nie razem z innymi warzywami. Jeżeli chcesz, aby dłużej poleżała, to pokrój ją na kawałki i wrzuć do miseczki z wodą.
Jak przechować brokuły?
One dość szybko więdną. Dlatego najpierw zawiń je w wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, a dopiero potem schowaj do lodówki.
Buraki
Najpierw usuń ich liście. Buraki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. W takim stanie wytrzymają ok. miesiąc. Natomiast zadbaj o to, aby nie trafiły do lodówki mokre, gdyż wówczas szybko spleśnieją.
Rzodkiewka
Najpierw całemu pęczkowi utnij liście. Następnie przygotuj miskę z wodą i do niej wrzuć pojedyncze główki rzodkiewki. Całość włóż do lodówki. W takim stanie warzywo przetrwa nawet ponad tydzień.
Papryka
Całą paprykę przechowuj w szufladzie na warzywa. Natomiast jej kawałki włóż do woreczka foliowego. Wcześniej koniecznie zrób w nim dziurki. Wszystko po to, aby papryka miała stały dopływ powietrza.
Jak przechować obrane ziemniaki?
Jeżeli nie wykorzystałeś wszystkich obranych ziemniaków, to nic straconego. Włóż je do miski z wodą i dodaj kilka kropel octu. Tak zabezpieczone ziemniaki przetrwają w lodówce do 4 dni.