PoradyNie wyrzucaj kasy na warzywa, które zgniją. Tak przechowane są świeże nawet do kilku tygodni

Nie wyrzucaj kasy na warzywa, które zgniją. Tak przechowane są świeże nawet do kilku tygodni

Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw Fot. Genialne.pl
Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw Fot. Genialne.pl
12.10.2022 11:54

Poznaj sposoby na przedłużenie trwałości warzyw i nie wyrzucaj ich już do kosza. Dzięki prostym trikom będziesz mógł przechowywać w lodówce bez stresu rzodkiewki czy sałatę.

Każdy z nas wyrzucił do kosza niedojedzonego i spleśniałego pomidora lub sałatę, która z czasem zrobiła się brązowa. Czasami nie zdążymy skonsumować wszystkich warzyw, a one już zaczną się psuć. Jak sobie z tym poradzić?

Ogórki

Jeżeli zostały Ci plasterki ogórka, to przechowuj je w lodówce w misce z zimną wodą. Dzięki temu zachowają chrupkość i nie zeschną się.

Jak przechowywać sałatę?

Ma tendencje do więdnięcia i utraty jędrności. Aby temu zapobiec najpierw oderwij wszystkie liście. Później umyj je, wysusz i zawiń w wilgotne ręczniki papierowe. Takie pakunki włóż do lodówki.

Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw Fot. The Juice Detective / YouTube
Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw Fot. The Juice Detective / YouTube

Marchew

Aby szybko nie spleśniała, to koniecznie przechowuj ją osobno i nie razem z innymi warzywami. Jeżeli chcesz, aby dłużej poleżała, to pokrój ją na kawałki i wrzuć do miseczki z wodą.

Jak przechować brokuły?

One dość szybko więdną. Dlatego najpierw zawiń je w wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, a dopiero potem schowaj do lodówki.

Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw Fot. Genialne.pl
Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw Fot. Genialne.pl

Buraki

Najpierw usuń ich liście. Buraki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. W takim stanie wytrzymają ok. miesiąc. Natomiast zadbaj o to, aby nie trafiły do lodówki mokre, gdyż wówczas szybko spleśnieją.

Rzodkiewka

Najpierw całemu pęczkowi utnij liście. Następnie przygotuj miskę z wodą i do niej wrzuć pojedyncze główki rzodkiewki. Całość włóż do lodówki. W takim stanie warzywo przetrwa nawet ponad tydzień.

Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw, fot. Unsplash
Sposoby na przedłużenie trwałości warzyw, fot. Unsplash

Papryka

Całą paprykę przechowuj w szufladzie na warzywa. Natomiast jej kawałki włóż do woreczka foliowego. Wcześniej koniecznie zrób w nim dziurki. Wszystko po to, aby papryka miała stały dopływ powietrza.

Jak przechować obrane ziemniaki?

Jeżeli nie wykorzystałeś wszystkich obranych ziemniaków, to nic straconego. Włóż je do miski z wodą i dodaj kilka kropel octu. Tak zabezpieczone ziemniaki przetrwają w lodówce do 4 dni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także