Domowa pielęgnacja storczyków. Co zrobić, kiedy rośliny zrzucą swoje barwne kwiaty?
Storczyki wyglądają niczym przybysze z bajkowego świata. Zachwycają swoimi barwnymi kwiatami, które mogą cieszyć oczy przez wiele miesięcy. Co jednak zrobić kiedy przekwitną? Przycinać pędy czy zostawić wszystko w rękach natury?
15.04.2021 | aktual.: 15.04.2021 13:09
Orchidea bez kwiatów
Kiedy efektownie wyglądające kwiaty opadają, storczyk zaczyna przypominać nieatrakcyjną roślinę. Szybko przenosimy go w mało widoczne miejsce i zwyczajnie o nim zapominamy. To niestety duży błąd. Takie działanie sprawia, że storczyk najprawdopodobniej zupełnie zmarnieje i ostatecznie uschnie. Aby do tego nie dopuścić należy odpowiednio zadbać o roślinę pozbawioną kwiatów.
Co robić z pędami?
1. Jeśli po opadnięciu kwiatów pędy wciąż są zielone, to nie należy ich obcinać. Istnieje szansa, że na nich zaczną rozwijać się nowe pąki. Zwykle jednak stare pędy zaczynają zasychać. Ten proces może zatrzymać się w dowolnym miejscu na pędzie lub postępować do samej korony (punkt, z którego wyrastają liście).
2. Jeśli zauważysz lekkie zgrubienie na zielonym pędzie to znak, że proces zasychania został zatrzymany i można odciąć stary pęd. Dokonujemy tego wysterylizowanym narzędziem. Utnij tylko zdrewniałą końcówkę, tuż nad zieloną częścią.
3. Jeśli zaschnie cały pęd, to przytnij go najniżej jak to jest możliwe (tuż nad liśćmi).
Czas na rekonwalescencję
Po przycięciu pędów roślina musi odpocząć, aby mogła zebrać siły do kolejnego kwitnienia. Przenieś storczyka w chłodniejsze i lekko ocienione miejsce. Najlepsza temperatura to ok. 16-20°C. Odpowiednie warunki panują na parapecie wychodzącym na zachód. Przez ok. 2-3 tygodnie powstrzymaj się od podlewania oraz nawożenia. Dopiero po tym okresie rozpocznij nawadnianie rośliny i pilnuj, aby podłoże zawsze było lekko wilgotne. Kiedy zaczną pojawiać się nowe pędy, zielone korzenie i młode liście to znak, że storczyk wszedł w okres wegetacji i niebawem na nowo zakwitnie.
Podziel się swoimi sprawdzonymi sposobami pielęgnacji storczyków.