PoradySushi wcale nie trzeba jeść pałeczkami. Jest na to znacznie prostszy sposób

Sushi wcale nie trzeba jeść pałeczkami. Jest na to znacznie prostszy sposób

Jak jeść sushi nigiri, fot. Unsplash
Jak jeść sushi nigiri, fot. Unsplash

27.12.2022 21:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sushi zrobiło w Polsce dużą karierę i jest dość popularne. Jednak nie każdy sięga po ten specjał. Czy wiesz jak jeść sushi nigiri?

Pierwsze zetknięcie się z sushi może być nieco stresujące. I nic w tym dziwnego, gdyż ta potrawa jest, dla Polaków, niezwykle egzotyczna. Jednak kiedy poznasz cały rytuał jedzenia sushi, to z pewnością okaże się, że diabeł wcale nie jest taki straszny.;)

Jak poprawnie jeść sushi nigiri?

Nigiri to najstarsza i najbardziej doceniana wersja sushi. Składa się z ryżu uformowanego w  zaokrągloną, wydłużoną kostkę oraz kawałka surowej ryby. Zamiast mięsa na ryżu może znaleźć się także awokado bądź omlet japoński. Sama nazwa nigiri pochodzi od japońskiego słowa nigiru, co można jako ugniatać czy ściskać.

Jak jeść sushi nigiri, fot. Unsplash
Jak jeść sushi nigiri, fot. Unsplash

Najporęczniejszym narzędziem do jedzenia nigiri są palce. Nie ma w tym absolutnie nic niewłaściwego i nikt nie będzie na Ciebie dziwnie patrzył. Chwyć nigiri w dłonie i zanurz w sosie sojowym, ale od strony ryby. Nie mocz w sosie sojowym ryżu, gdyż wówczas rozmięknie i może się rozpaść. A nie o to chodzi. Następnie cały kawałek sushi włóż do buzi.

Porady dotyczące jedzenia sushi

  • Sushi jemy pałeczkami lub rękami. Nie użyj do tego celu sztućców.
  • Do buzi należy wkładać całe kawałki sushi. Nie przepoławiaj ich i nie krój na mniejsze fragmenty. Kawałki są skomponowane w taki sposób, aby jedzone w całości, uwalniały cały swój smak.
  • Sushi delikatnie maczaj tylko w sosie sojowym, a nie zanurzaj w nim w całości. Sos ma tylko pokreślić smak ryby.
Jak jeść sushi nigiri, fot. Unsplash
Jak jeść sushi nigiri, fot. Unsplash
  • Jeżeli chcesz dodać swoim kawałkom pikantności, to na kawałki możesz nałożyć odrobinę pasty wasabi. Jednak nie mieszaj je w miseczki razem z sosem sojowym.
  • Po zjedzeniu każdego kawałka sushi, koniecznie skosztuj marynowanego imbiru. On świetnie oczyszcza kubki smakowe. Ale pamiętaj, aby nie nakładać go na kawałki sushi.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także