Syrop z mniszka lekarskiego wspomaga leczenie anemii i oczyszcza organizm z toksyn
Mniszek lekarski powszechnie rośnie na naszych łąkach i trawnikach. Z tej miododajnej rośliny warto zrobić syrop, który zwany jest także miodkiem.
28.04.2022 | aktual.: 28.04.2022 12:54
Złoto ukryte w trawie
Mniszek lekarski występuje pospolicie w naszym kraju. Jego intensywnie żółte kwiaty można zobaczyć na łąkach, nieużytkach, w sadach, wyrwach chodnika czy parkach. Zwiastują nadejście lata i są idealne do przyrządzenia złotego syropu, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Lekarstwo z łąk
- Syrop z mniszka lekarskiego przede wszystkim podnosi odporność organizmu i wspomaga go w walce z drobnoustrojami.
- Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także pomaga przezwyciężyć choroby układu oddechowego.
- Dodatkowo leczy infekcje układu moczowego.
- Pobudza pracę wątroby i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.
- Warto także wspomnieć, że oczyszcza organizm z toksyn.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- I opóźnia procesy starzenia, gdyż hamuje rozwój wolnych rodników.
- Wspomaga też leczenie anemii.
Jednym słowem mniszek lekarski to super roślina! Aby wykorzystać wszystkie właściwości tego łąkowego złota, warto przygotować syrop.
Istotna pora zbioru
Mniszek lekarski kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Zdarza się także, że zakwita ponownie na przełomie sierpnia oraz września (muszą wystąpić odpowiednie warunki pogodowe). Kwiaty rośliny (muszą być dobrze rozwinięte) zbieramy w suchy oraz słoneczny dzień. Ważne, aby nie było na nich kropli rosy czy deszczu. Nie należy zbierać tych rosnących przy drodze czy narażonych na osadzanie się zanieczyszczeń.
Składniki syropu:
- ok. 300-500 kwiatów mniszka (tylko główki),
- 1 kg cukru,
- 1 l wody,
- 1 cytryna.
Jak zrobić syrop?
Kwiaty rozłóż na gazecie i poczekaj ok. 30 minut, aby wydostały się z nich wszelkie żyjątka. ;) Następnie przełóż je do garnka oraz zalej wrzącą wodą. Ok. 300-500 główek powinno zmieścić się w ok. litrowym garnku. Całość gotuj przez 15 minut. Na koniec do garnka wrzuć plasterki cytryny. Miksturę przykryj pokrywką i odstaw na całą noc lub 12 godzin.
Po tym czasie przecedź ją przez gazę i dodaj cukier. Gotuj na niewielkim ogniu do rozpuszczania się cukru (im dłużej będziesz gotować, tym konsystencja będzie bardziej gęsta). Gorący syrop od razu przelej do wyparzonych słoików i ustaw do góry dnem. Możesz je także poddać pasteryzacji, ale nie jest to niezbędne, gdyż syrop zawiera dużo cukru.
Jeżeli ogień podczas gotowania będzie zbyt duży, cukier zamieni się w karmel i syrop będzie ciemny.
Jak spożywać syrop?
Dziennie zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek syropu. Dzieci powinny dostać dawkę zmniejszoną o połowę. Można go dodawać do herbaty, wody, a także rozsmarować na kromce chleba (w zastępstwie miodu).
Robiłeś kiedykolwiek syrop z mniszka lekarskiego? Ja osobiście zamiast cukru wolę dodać miód