Szef kuchni zdradza patent na przechowywanie połówek awokado. Zapomnij o ciemniejącym miąższu
Przechowywanie połówek awokado nie jest prostą sprawą. Owoc dość szybko ciemnieje i zaczyna wyglądać bardzo nieapetycznie.
07.03.2022 11:03
Czarna skórka
Miąższ awokado, w momencie kontaktu z tlenem, dość szybko ciemnieje. Podobnie dzieje się z bananami oraz jabłkami. Jak zatem przechowywać połówki awokado? Hiszpański szef kuchni - Heinz Wuth - znalazł na to dwa sposoby.
Patent na wodę
Do pojemniczka wlej wodę i umieść w niej połówki awokado (miąższ powinien być zanurzony w płynie). Zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki. Drugi sposób też wymaga użycia wody. Papierowe ręczniki nasącz płynem i przykryj nimi połówki awokado. Owoce przechowuj w zamkniętym pojemniku. Dzięki tym patentom awokado zachowa świeżość oraz ładny wygląd przez 48 godzin.
Jedna z użytkowniczek Facebooka przechowuje całe awokado w naczyniu z wodą. Dzięki temu zachowują świeżość nawet przez miesiąc.
Jakie są Twoje sposoby na przechowywanie awokado?