Szuflada pod piekarnikiem nie służy do chowania naczyń. Ma lepsze zastosowanie
Kuchnia jest jednym z moich ulubionych miejsc w całym domu. To właśnie tutaj przygotowuje posiłki, zaparzam poranną kawę i prowadzę najlepsze rozmowy z przyjaciółmi. Wydawało mi się, że dobrze znam swoją kuchnię jednak okazało się, że przez wiele lat źle używałam jednej rzeczy, a mianowicie szuflady pod piekarnikiem.
21.02.2023 | aktual.: 21.02.2023 19:18
Być może, tak jak ja, trzymasz tutaj patelnie, blachy oraz formy na ciasta, jednak okazuje się, że przeznaczeniem tej szuflady jest coś zupełnie innego!
Pomimo tego, że jest to świetne miejsce na wszystkie kuchenne akcesoria, to w rzeczywistości jest to tzw. "szuflada ocieplająca".
W niektórych informacjach dołączanych do urządzenia widnieje nawet komunikat, do czego służy "szuflada ocieplająca". Jak możesz się domyślać, głównym przeznaczeniem tego miejsca jest utrzymywanie gorących potraw w temperaturze idealnej do podania.
Każde danie najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu jednak czasami istnieje potrzeba jego podgrzania
Zimny posiłek, który podgrzejemy nie jest już tak smaczny jak na początku, a dodatkowo traci swoje właściwości odżywcze. Z kolei gdy umieścimy danie w specjalnej szufladzie, wyłączony piekarnik wciąż będzie oddawał ciepło i utrzymywał wysoką temperaturę upieczonego posiłku.
Trzeba przyznać, że jest to naprawdę sprytne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli gotujesz obiad dla męża, który często wychodzi później z pracy lub czekasz na przyjęcie gości, którzy się spóźniają. Teraz już wiesz do czego służy ta przestrzeń pod piekarnikiem, dlatego wyrzuć stąd stare patelnie i zrób miejsce na przechowanie pysznej pieczeni!
Czego nie przechowywać w szufladzie pod piekarnikiem?
Pamiętaj, nie przechowuj tam łatwopalnych rzeczy, bo może skończyć się to tragicznie. Producenci informują, że jest to szuflada do podtrzymania temperatury potraw! ;)
Jak dla mnie to genialna opcja? A co Ty myślisz o takim rozwiązaniu?