PoradySzybki sposób na rozmrożenie ryby. Tak zachowa smak i delikatną strukturę mięsa

Szybki sposób na rozmrożenie ryby. Tak zachowa smak i delikatną strukturę mięsa

W tym artykule poznasz dobre i złe sposoby na szybkie rozmrażanie ryby. Podpowiemy Ci, jak to zrobić, żeby się nie zatruć i nie pozbawić swojego obiadu wartości odżywczych.

Szybkie rozmrażanie ryby Fot. The Better Fish
Szybkie rozmrażanie ryby Fot. The Better Fish
Manuel

12.09.2022 10:38

Jak rozmrozić rybę na szybko?

Głównym problemem przy rozmrażaniu ryb jest bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny. Rozumiemy przez to minimalizację sytuacji, w której może Cię ona przyprawić o zatrucie pokarmowe. Na szczęście okazuje się, że jeden z najbardziej efektywnych sposobów rozmrażania ryb jest również jednym z najbezpieczniejszych.

Szybkie rozmrażanie ryby przy użyciu zimnej wody

Zdaniem wielu najlepszym i bardzo bezpiecznym sposobem jest rozmrożenie ryby w zimnej wodzie. Po prostu umieść rybę w płytkim naczyniu w zlewie, napełnij je wodą i pozostaw kranik włączony trochę tak, aby wąski strumień wody płynął do naczynia. I upewnij się, że woda jest zimna, nie ciepła, a na pewno nie gorąca! Zimna woda rozmrozi Twoją rybę szybciej i bezpieczniej niż powietrze w pokoju.

Dodatkowo niewielki strumień wody wywoła lekki efekt konwekcji, co znacznie przyspieszy cały proces. Ta technika powinna zająć nie więcej niż 30 minut, chociaż może sprawdzić się nawet, jeśli masz tylko kilka minut.

Ważne: nie zanurzaj ryby w wodzie, jeśli nie jest ona zamknięta w plastiku. Spowoduje to, że stanie się wodnista. Jeśli nie jest jeszcze szczelnie zamknięta, zamknij ją w plastikowej torbie do zamrażania z całym powietrzem wyciśniętym na zewnątrz (wyciśnięcie powietrza jest kluczowe dla zapewnienia kontaktu zimnej wody z rybą). Kiedy już pod naciskiem palca nie poczujesz oporu, ryba jest rozmrożona!

Szybkie rozmrażanie ryby, fot. freepik
Szybkie rozmrażanie ryby, fot. freepik

Rozmrażanie ryby przy użyciu wody gazowanej

To sztuczka na rozmrażanie, która bardzo mocno dzieli internetową społeczność. Jedni ją bardzo chwalą, inni twierdzą, że się w ogóle nie sprawdza. Wyjmij rybę z zamrażarki i wyłóż ją z opakowania. Połóż w misce. Posyp ją solą i polej sokiem z cytryny. Następnie zalej rybę w naczyniu w całości gazowaną wodą albo mlekiem.

A może tak bez rozmrażania?

Jeżeli przygotowujesz rybę na parze, możesz pominąć etap rozmrażania. Tak samo w przypadku zapiekania jej w piekarniku. Jednak wtedy należy zapiekać ją na kratce, pod którą trzeba umieścić blaszkę na nadmiar wody ściekający z ryby. A temperaturę w piekarniku należy podnosić stopniowo, aż roztopi się na niej lód. Dopiero wtedy można ustawić odpowiednią do pieczenia temperaturę.

Jak NIE rozmrażać ryb

Pamiętaj, że rozmrażanie w ciepłej wodzie lub na blacie w temperaturze pokojowej to sposoby, które mogą stanowić zagrożenie dla Twojego zdrowia. A ciepła woda może spowodować niepożądane zmiany w mięsie. A jeśli chodzi o mikrofalówkę, to jest to najgorsza metoda ze wszystkich. Podgrzewa ona jedzenie nierównomiernie, to prosta droga do niesmacznego posiłku lub zatrucia.