Ta magiczna pasta sprawi, że szybko i bez szorowania wyczyścisz blachy w piekarniku
Jak wyczyścić blachy w piekarniku? Z tym problemem zapewne zmaga się wiele osób. Tymczasem wcale nie trzeba sięgać po silne detergenty, aby usunąć zanieczyszczenia i tłuszcz.
27.12.2022 08:27
Nie każdy ma ochotę czyścić blachy w piekarniku po każdym ich użyciu. W efekcie tego osiada na nich coraz więcej brudu, a także gromadzą się kolejne warstwy tłuszczu. A jak widomo walka z nimi jest szczególnie ciężka. Jak zatem doprowadzić do porządku blachy?
Jak usunąć zanieczyszczenia z blach w piekarniku?
Okazuje się, że wcale nie musisz stosować silnych i chemicznych środków, aby doprowadzić blachy do pełnej czystości. Wystarczy, że mądrze wykorzystasz produkty z kuchennej szafki. Najpierw zacznij od zrobienia pasty. W tym celu połącz ze sobą:
- 1/4 szklanki octu,
- 2 łyżki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki pasty do zębów,
- kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Następnie pastę nałóż na całą blachę. Tam, gdzie znajdują się najbardziej uporczywe zanieczyszczenia, to zaaplikuj jej trochę więcej. Odczekaj ok. 20 minut, a po tym czasie zacznij szorować blachę szczoteczką do mycia zębów. Na koniec zmyj całą pastę ciepłą wodą.
Czyszczenie blachy za pomocą cytryny
Najpierw na blachę wlej wodę. Później wciśnij do niej sok z cytryny i wrzuć skórki. Włącz piekarnik. Wodę podgrzewaj przez ok. 20-30 minut. Kiedy blacha przestygnie, zobaczysz jak łatwo usuniesz z nich wszelkie zanieczyszczenia. Woda z cytrynowym sokiem dobrze rozpuszcza zaschnięte i przypalone resztki jedzenia. Co więcej cytryna odświeży cały piekarnik i sprawi, że pozbędziesz się z niego przykrego zapachu.
Jak wyczyścić blachę za pomocą soli?
Na blaszkę wysyp grubą warstwę soli kuchennej. Później wstaw ją do nagrzanego piekarnika i wyjmij dopiero wtedy, kiedy sól stanie się brązowa. To znak, że wchłonęła ona cały zaschnięty tłuszcz, który znajdował się na blaszce. Oczywiście na koniec usuń sól i w razie potrzeby jeszcze wymyj blachę wodą.