Tak przechowywane pomidory w lodówce nie tracą smaku! Wystarczy prosty trik
Jeśli zastanawiasz się co zrobić, żeby pomidory smakowały lepiej, to mamy dla Ciebie mały trik, który może wpłynąć na ich apetyczność. Wystarczy, że zrobisz to przed włożeniem ich do lodówki, a nie stracą one tak mocno jak zwykle na smaku.
17.01.2023 09:38
Co zrobić, żeby pomidory smakowały lepiej?
Każdy prawdziwy fan pomidorów wie, że nie wkłada się ich do lodówki. Niskie temperatury powodują, że pomidory tracą swój smak, dlatego tak wiele z nich, które trafiają do domu ze sklepu, jest już mdłych.
Sposób na smaczne pomidory z lodówki
Jednak okazuje się, że istnieje prosta sztuczka, która pozwala sprawić, by pomidory były dużo lepsze po tym, jak trzymamy je w lodówce. Wystarczy, że przed włożeniem je do niej zanurzysz je w wodzie o temperaturze 50°C na 5 minut.
Ta banalnie prosta, ale bardzo nieoczywista rzecz w przedziwny sposób znacznie poprawia ich smak po późniejszym przechowywaniu i wyjęciu ich z lodówki. Może Cię to kompletnie zaskoczyć, ale ta dziwna sztuczka świetnie się sprawdza. Spróbuj sam, a już zawsze będziesz tak robił z pomidorami, których nie masz zamiaru od razu zjeść po ich zakupie.
Właściwości odżywcze pomidorów
Może Cię to zaskoczyć, ale zawartość wody w pomidorach wynosi około 95%. Pozostałe 5% składa się głównie z węglowodanów i błonnika. Oto składniki odżywcze w małym (100-gramowym) surowym pomidorze:
- Kalorie: 18
- oda: 95%
- Białko: 0,9 grama
- Węglowodany: 3,9 grama
- Cukier: 2,6 grama
- Błonnik: 1,2 grama
- Tłuszcz: 0,2 grama
Witaminy i minerały w pomidorach
Pomidory są dobrym źródłem kilku witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminy C, która jest dla nas niezbędnym składnikiem odżywczym i przeciwutleniaczem. Jeden średniej wielkości pomidor może dostarczyć około 28% referencyjnego dziennego spożycia (RDI). Pomidory są też bogate w niezbędny minerał, jakim jest potas. Jest on korzystny dla kontroli ciśnienia krwi i zapobiegania chorobom serca. Zawierają także dużo witaminy K1. Znana jest ona również jako filochinon, jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Pomidory są bogate także w tzw. folian, czyli witaminę B9. Jest on ważny dla normalnego wzrostu tkanek i funkcji komórek. Jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Warto więc je jeść zwłaszcza kiedy spodziewamy się potomstwa.