Tak wyczyścisz piekarnik parą bez żadnego specjalistycznego sprzętu!
Czy wiesz, że to urządzenie trzeba czyścić co najmniej 4 razy w roku? Pewnie robisz to o wiele rzadziej, bo jest to dla Ciebie dość kłopotliwe i męczące? Mycie piekarnika przestanie być żmudną pracą, jeśli zastosujesz ten sprytny trik!
09.02.2023 11:01
Istnieje wiele sprawdzonych metod na szybkie czyszczenie piekarnika – możesz do tego wykorzystać ocet, sodę oczyszczoną lub nawet tabletkę do zmywarki. Dziś jednak podzielimy się z Tobą dokładną instrukcją na to, jak wyczyścić piekarnik parą. To mega skuteczny patent, dzięki któremu będziesz mógł przygotowywać potrawy w czystym urządzeniu.
Jak często myć piekarnik?
Cztery razy do roku to absolutne minimum! Zrób to również wtedy, kiedy zauważysz, że:
- szyba pokryła się plamami z pryskającego tłuszczu,
- na spodzie przypaliły się resztki jedzenia,
- podczas kiedy włączasz piekarnik, momentalnie wyczuwasz przykry zapach spalenizny lub pojawia się dym.
Jak wyczyścić piekarnik parą?
Używaj tego sposobu tylko do regularnego czyszczenia urządzenia. Jeśli je zaniedbałeś i jest mocno zabrudzone, konieczne będzie użycie detergentu – polecamy te domowe, zrobione samodzielnie.
1.Do naczynia żaroodpornego o pojemności około 2 litrów wlej zimną wodę.
2. Wstaw pojemnik do pustego piekarnika i ustaw temperaturę 230 stopni Celsjusza.
3. „Piecz” zawartość przez około 30 – 60 minut (im brudniejsze wnętrze, tym dłużej).
4. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go aż do czasu, kiedy ostygnie. Para rozpuści cały brud.
5. Wyciągnij naczynie z wodą i myj wnętrze urządzenia wilgotną ściereczką. Bez szorowania – wystarczy przetrzeć i na bieżąco przepłukiwać szmatkę, aby zbierać brud, a nie rozcierać go. To ważne, aby robić to dopiero wtedy, kiedy piekarnik całkowicie ostygnie – w przeciwnym razie mógłbyś się poparzyć.
Jeśli w Twoim piekarniku wytworzyła się gruba warstwa brudu i przypalonych resztek jedzenia…
… lepiej nie trać czasu i od razu przejdź do czyszczenia detergentem. Najskuteczniejszy będzie ten domowy – przyrządzony samodzielnie z zaledwie dwóch składników. Zmieszaj w miseczce ½ szklanki sody oczyszczonej i około 2 lub 3 łyżki wody – tak, aby powstała pasta.
Rozprowadź ją we wnętrzu piekarnika za pomocą gąbki, zamknij go i pozostaw na minimum 8 godzin (a najlepiej na całą noc). W tym czasie środek rozpuści brud, który następnie należy zetrzeć wilgotną szmatką.